Keresés

A jó rendőrKemény Kristóf, a felnőtt csapat másodedzője

Buzsáky Ákos nem győzte hangsúlyozni, hogy ő egy komplett szakmai stábbal érkezett Óbudára – és a jövőben is ezzel az edzői csapattal képzeli el a szakvezetői karrierjét. Buzsáky Ákos munkáját Kemény Kristóf másodedző, és Kurucz Péter kapusedző segíti a III. kerületi TVE-nél.

Először Kemény Kristóf mondja el, milyen érzés 35 évesen, immár edzőként visszatérni oda, ahol anno felnőtt labdarúgó lett.


„Amikor jött a megkeresés, ez szinte rögvest el is dőlt... - mondta Kemény Kristóf. - Holott megfogadtuk Ákossal, hogy amíg nem végezzük el Angliában a LEVEL4-et (májusban a LEVEL3-as kurzuson vett részt az edzőpáros, legkorábban jövő nyáron folytathatja a következő szinttel - a szerk.), addig nem bólintunk rá semmilyen ajánlatra, mert tudjuk, hogy a gyerekcsapataink élén fejlődhetünk a legdinamikusabban. De azzal nem kalkuláltunk, hogy egy olyan klub lát bennünk fantáziát, egy olyan egyesület szavaz nekünk bizalmat, amelyhez én ezer szállal kötődöm, Ákos pedig egy tradicionális, budapesti, komoly célokért küzdő csapatnál kezdheti el felnőtt szakvezetői karrierjét. Nem gondolkoztunk sokat, annak ellenére belevágtunk, hogy nem biztos, kellőképpen fel voltunk készülve a feladatra. De szeretjük a kihívásokat! Ákossal gyerekkorunk óta ismerjük egymást, honnan máshonnan, mint a futballpályáról. Lassan 15 éve ez egy különleges barátsággá alakult át, sőt olyan szoros viszony ez már, hogy a családjaink is féltékenyek a kapcsolatunkra… Azóta különösen elválaszthatatlanok vagyunk, hogy a Grund FC-nél elkezdtük a közös edzősködést. Talán mondhatom, hogy mindkettőnknek Ákos édesapja a szakmai mentora, az edzői példaképe. Ákos bácsi indított el minket ezen a pályán, már most rengeteget tanultunk tőle és folyamatosan hasznosítjuk a módszereit, filozófiáját. Például ha Ákosnak nem ugrik be szombaton, hogy az édesapja mindig felhívja a figyelmünket arra, hogy meccs után sose értékeljünk, akkor lehet, hogy a Puskás II. elleni döntetlen után elhangzik néhány olyan jelző, amiket utólag talán megbánunk.”

A másodedző feladata többek között az, hogy egyfajta kapocs legyen az játékosok és a vezetőedző között, füleljen, kérdezzen, és ha olyan információhoz jut, amit tud a szakmai stáb hasznosítani, akkor beszélje azokat át a kollégákkal.


„Már a gyerekeknél is ebben a „leosztásban” dolgoztunk - jó rendőr, rossz rendőr. Ákos a szigorú, aki fel-felemeli a hangját, aki időnként az asztalra csap. Én pedig vagyok a villámhárító, aki közvetlenebb, aki ráteszi a játékos vállára a kezét, ha azt látja, hogy biztatni kell, aki kicsit közelebb engedi a srácokat magához. Azért is vagyok nagyon bizakodó, mert ezzel nem élnek vissza a fiúk, úgy látom, hogy tisztelik azt a fajta maximalizmust, amit mi vallunk, érzik, hogy beleteszünk mindent annak érdekében, hogy jó, élvezetes, ugyanakkor hatékony edzésmunkát kapjanak. Érdekes, de szerintem igen korán sikerült egy frekvenciára kerülnünk a kerettel, lehet, hogy nagy szavak ezek, de annak ellenére, hogy még csak egy hónapja dolgozunk együtt, azt érzem: ez a mi csapatunk, ez az a társaság, amelyben mi megbízunk és maradéktalanul hiszünk. Nagyon sokat tanultam Paulo Sousától, akinek a szűk menedzsmentjébe tartoztam magyarországi munkája idején. Láttam, hogy edzőként minden apró részletre ügyel, mindenhol ott van a szeme, amolyan “anyatigrisként” védte az öltözőt és a klubot. Szeretném a példáját követni! Feladatomnak tartom, hogy minden területen, a nap 24 órájában képviseljem és szolgáljam a III. kerületi TVE érdekeit.”