Keresés

Legyen harc az 1-es mezért!Kurucz Péter, a III. kerületi TVE kapusedzője

Egy szakmai stáb akkor komplett, ha a szakvezetés munkáját kapusedző is segíti: a TVE-nél Buzsáky Ákos és Kemény Kristóf mellett Kurucz Péter dolgozik, aki az Egyesületnél összefogja és felügyeli a kapusok képzését. Ebben a munkában a felelősség zászlóshajója elsősorban a felnőtt csapat kapusainak felkészítésében van a legjobban szem előtt.

Mivel az előző szezonban alapembernek számító Palásthy Dávid a nyáron távozott, Kurucz Péternek az is a feladata volt, hogy olyan kapus szerződtetését javasolja, akivel a védelem mögött a TVE bajnokesélyes lehet.

„Amikor egy csapatnak ilyen komoly céljai vannak, akkor elengedhetetlen, hogy olyan tapasztalt kapus irányítson hátulról, aki tudja, miről beszél – nyilatkozta Kurucz Péter. – Azért is esett a választásunk Kunsági Rolandra, mert Kuni járt már hasonló cipőben, a Győri ETO-val sikerült feljutnia a másodosztályba. Ráadásul jól ismerem, mert anno a Fradiban még dolgoztunk együtt. Az első perctől kezdve tudomásul vette és tiszteletben tartja, hogy immár más a felállás, én vagyok az edzője, és noha a pályán kívül megmaradt a jó viszony, amikor meló van, akkor nincs kegyelem, nincs barátság. Természetesen senkinek nincs bérelt helye, Kuni sem dőlhet hátra, azt szeretném, ha Jeszenszky Ádámmal végig versenyben lennének az 1-es mezért. Nagyon elégedett vagyok a hozzáállással, az első csapat két kapusa mellett két TVE utánpótláskorú fiatal is velünk készül nap, mint nap, akik szintén becsületesen dolgoznak, és idővel akár konkurenciát is jelenthetnek majd Kuniéknak.”

Kurucz Péter az Angliában elsajátított módszereket ötvözi a magyar képzéssel, igyekszik egy saját kapusedzői stílust kialakítani. Dolgozott már különböző korosztályoknál, az utánpótlásban a Grosics kapusiskolában, majd a Grund FC-nél, hogy aztán a Vasas Kubala Akadémián ő vezesse az akadémiai kapusok felkészítését U16-tól egészen U19-ig.

„Folyamatosan egyeztetünk a stábbal, hogy milyen típusú tréningeket terveznek a hétre, és ebbe milyen szerep juthat a kapusoknak. Én próbálok egyfajta egyéni képzést kialakítani, személyre szabott edzésterv alapján dolgozni a fiúkkal, hogy fizikálisan, mentálisan és taktikailag is készen álljanak a hétvégére. Ez a poszt nagyon speciális, tudjuk, hogy a kapusok különcök, mindenkinek másra van szüksége a fejlődéshez. Egyelőre harmonikusan tudunk együtt dolgozni Ákosékkal, általában az edzés egyik felében külön vagyunk a csapattól, hogy aztán a kapusok is csatlakozzanak a labdás feladatokhoz, a különféle kétkapus játékokhoz.”

Az első bajnokin Kunsági Roland védte a TVE kapuját, de vajon a kapusedző elégedett volt-e a tanítványa teljesítményével?

„Kérem, mit kérem, követelem a kapusoktól, hogy hangos szóval irányítsanak végig, és ebben sokat is fejlődtünk az elmúlt hetekben. Becsülettel elvégeztük a felkészülésre tervezett programot, ezért magabiztos voltam, vagyok, mert tudom, hogy a kapusok jó állapotban várhatták a szezont. Ugyanakkor be kell vallanom, nagyon nehezen éltem meg az első meccset. Kristóffal ültünk a kispad fölött, aki később mondta is, hogy nem ülhetek többé mellé… Komolyan mondom, jobban izgultam, mintha én álltam volna a kapuban. Ahogy átment a félpályán a labda, vagy támadást vezetett a Puskás Akadémia, én már Kristófba kapaszkodtam. Összességében tetszett Kuni bemutatkozása, fontos pillanatokban védett. Egy kapusedző akkor elégedett maradéktalanul, ha a csapat nullára hozza le hátul a meccset. Ezen dolgozunk, hogy egy stabil, jól kommunikáló hátsó alakzatot építsünk, amelynek a kapusunk a vezére.”