top of page
Keresés

"A legnagyobb fejlődést talán mentálisan mutatta a csapat." - U15-ös szezonértékelő, Kaszai Gáborral


Nagyszerű őszt tudhat maga mögött a Kaszai Gábor által vezetett U15-ös csapatunk, amely az MLSZ Regionális bajnoki sorozatának kiemelt csoportjában 13 forduló után három pont hátránnyal a második helyről várhatja a tavaszi folytatást. Szezonértékelő sorozatunk legfrissebb részében utánpótláscsapatunk szakvezetőjét kérdeztük az idény első feléről, megkértük, hogy elevenítse fel a legkiemelkedőbb pillanatokat, beszéljen arról, hogy a szezon elején megfogalmazott célokat sikerült-e elérnie csapatával, de szóba került a felkészülési időszak menetrendje is, ahogy az egyéni értékelés is. A beszélgetés legerősebb részei mégsem ezek voltak, hanem ahogy Gábor beszélt csapatáról, játékosairól, mert ezekből a mondatokból rajzolódott ki igazán, hogy edzőként milyen filozófiát is követ korábbi csapatkapitányunk.

Remek őszt produkált az „őskerületes” Kaszai Gábor - aki játékosként 2009-től egészen 2020-ig volt klubunk játékosa – által vezetett U15-ös együttesünk, amely 13 fordulót követően 12 győzelemmel és csupán egy vereséggel, a listavezető Főnix Gold FC mögött három pontos hátránnyal a második helyről várhatja a tavaszi szezont.

TVE: Nagyszerű szezont tudhattok magatok mögött, a számok, ahogy mondani szokás nem hazudnak. Ha mélyebbre ásunk és a számok mögé pillantunk és kicsit mélyebb elemzést végzünk, akkor hogyan értékelnéd az őszi teljesítményeteket?

Kaszai Gábor: Keretünkben történt néhány változás, távozó és érkező játékosaink is voltak, így az új játékosok beillesztése a csapatba volt az egyik feladat a nyári időszak során. Megtalálni mindenki számára a megfelelő pozíciót, ahol a legjobb teljesítményre képesek és a gördülékeny csapatjáték kialakítása is a céljaink között szerepelt. Azt kell, hogy mondjam, hogy a szezon során a kitűzött célok nagy részét sikerült megvalósítanunk. A játékosok technikailag fejlődtek, ami az egyik legfontosabb cél volt számomra. Taktikailag tudtuk finomítani a korábbi évben gyakorolt elemeket, ez is természetesen szolgálta a fejlődésünket. Több felállási formával, játékelképzelésekkel találkoztunk a mérkőzések során, ami szintén a gyerekek fejlődésének az előnyére vált.

TVE: Ha csak egy dolgot emelhetnél ki, amelyben a legnagyobbat fejlődte a csapatod, akkor melyik lenne az?

KG: A legnagyobb fejlődést talán mentálisan mutatta a csapat. Voltak olyan mérkőzéseink, amelyeken a játékunk nem volt kiemelkedő, de a csapat kohéziós és mentális erejét mutatja, hogy ezeket a mérkőzéseket is meg tudtuk nyerni. Természetesen nem az eredmény a legfontosabb, de a játékosoknak úgy kell felmenniük a pályára, hogy szeretnék megnyerni az adott találkozót. Ennek, ahogy megyünk a felnőtt futball irányába egyre nagyobb szerepe van. A cél, hogy ezt játékkal és az egyesület filozófiáját betartva valósítsuk meg.
TVE: Ugye szokták mondani, hogy a tökéletes nem létezik, szóval bármennyire is nagyszerű őszt produkáltatok, feltételezem, hogy megfogalmazódott már a fejedben, hogy miben kellene fejlődni a továbbiakban.

KG: Természetesen tanulnunk kell még és rengeteg dologban kell még fejlődnünk, így nem emelnék ki semmit. Utánpótlás játékosokról beszélünk, akiknek tanulni, tapasztalni kell még nagyon sok dolgot.
TVE: Kiemelkedő momentumot a szezonból azért ki tudsz emelni?

KG: Kiemelkedő momentumot sem emelnék ki. Számomra a mindennapi munka az, ami kiemelkedő volt ebben a szezonban. Ezek a gyerekek lelkesen jönnek minden nap edzésre, vannak jobb és kevésbé jó napok, kudarcok, de másnap ugyan olyan alázattal, lelkesedéssel dolgoznak az edzésen. Szeretnének fejlődni, jobbak lenni. A befektetett munka pedig megtérül, így tudtunk sikereket elérni ebben a fél évben.
TVE: Nem menekülsz, akkor is kihúzok belőled legalább egy emlékezetes momentumot! Melyik volt a legjobb meccsetek? Mondjuk 12 megnyerte találkozó közül valóban nehéz kiválasztani azt az egyet.

KG: Szerencsére több jó mérkőzésünk is volt a félszezon során, így nehéz lenne kiemelni egyet. Minden mérkőzésnek megvolt a maga tanulsága, minden mérkőzésen tanultunk valami újat, többek lettünk általa. Talán a Tatabánya elleni mérkőzés világított rá leginkább a mentális bázisunk erejére. Az utolsó fordulóban, a Király SE ellen pedig játékban nyújtottuk a leggördülékenyebb produkciót és ezen a mérkőzésen is volt mentálisan olyan fordulópont, amiből mi jöttünk ki jobban. De említhetném a Kaposvári Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia elleni mérkőzésünket is, ahol játékban volt bennem hiányérzet, de a végére mégis magabiztos győzelemmel zárult számunkra a találkozó. A második legtöbb gólt szereztük a bajnokságban, ami jól mutatja, hogy kezdeményező, domináns futballt játszunk. A legkevesebb gólt mi kaptuk, ami szintén elégedettségre adhat okot, de rúgott és kapott gólok tekintetében is van bennem minimális hiányérzet.

TVE: Csapatsport lévén nagyon nehéz és talán nem is szerencsés kiemelni csupán egy játékost egy értékelés során, mint a legjobbat, hiszen egy ilyen remek őszben nyilván mindenkinek benne van a munkája. Így arra kérnélek, hogy csapat szinten értékeld a futballistáidat.

KG: Több jó teljesítmény volt az őszi szezon során. A kapuban Bodnár Gergő a szezon egésze során magabiztos teljesítményt nyújtott és amikor a legnagyobb szükség volt rá bravúrokat is bemutatott. A védelemben Kovács Kristóf Árpád jó teljesítményt nyújtott, stabil pontja volt a védekezésünknek, de Berey Bence Bálint és Polgár Vince is magabiztos játékot mutatott be. A középpálya motorja és a szezon legjobbja Farkasházy Dániel Zsigmond volt. A csapat az őszi szezon legjobbjának Borsay Márk Milánt választotta, aki valóban remek teljesítményt nyújtott és a gólokkal sem maradt adós. Rajtuk kívül sok játékost fel lehetne még sorolni, mert szinte mindenkinek megvolt a maga pillanata, mindenki kivette a részét az őszi sikeres teljesítményből.
TVE: Hogy néz majd ki a felkészülési időszakotok?

KG: A téli szünet sem csak pihenéssel telik a játékosoknak. Egyéni programmal készülnek a játékosok a január 16-ai rajtra. Természetesen szerepelnek a programunkban edzőmérkőzések. Legalább heti egy meccs vár a csapatra, de akadnak olyan hetek is, amikor két mérkőzéssel készülünk a bajnokság folytatására. Valószínűleg sok dolgot újra át kell majd vennünk, ismételnünk kell, de bízom benne, hogy az őszi szezonhoz képest tovább is tudunk lépni minden szempontból.


TVE: Egy ilyen remek ősszel igen magasra tettétek magatok számára a lécet, szóval ebből kiindulva, milyen célkitűzésekkel futtok neki a tavasznak?


KG: Részemről az az elvárás a játékosok felé, hogy az ősszel tanúsított hozzáállást, motiváltságot megtartva végezzék az edzéseket és ez a meccseken is visszaköszönjön. A tapasztalatokat hasznosítva minden szegmensben fejlődjünk és koncentrációban, kiegyensúlyozottságban javuljunk. Ha tudunk fejlődni egyénileg és csapat szinten az eredményekkel is párosulni fog, de az eredmény nem a legfontosabb. Ettől függetlenül elvárás a játékosok felé a magas versenyszellem és sikeréhség.


bottom of page