top of page
Keresés

„A szakma velejárója” – Egerszegi Tomi a felkészülésről és a keretben történt változásokról


Bár azt nem tudta megmondani, hogy a mostani, az éppen hányadik felkészülési időszaka, amelybe belevág, de azt elárulta, hogy várta már, hogy elkezdődjön a munka, amúgy is a téli alapozást jobban szereti, mint a nyárit. Csapatunk rutinos játékosával, Egerszegi Tamással, Egérrel beszélgettünk a téli felkészülésről, a keretben történt változásokról, de szóba került kicsit az ünnepi időszak is.


Az MLSZ adatbankja szerint Egér közelít pályafutása 450. mérkőzéséhez, így nem csoda, hogy gondban volt, amikor megkértük, hogy számoljon utána, hogy vajon hányadik felkészülési időszakát kezdi meg. Egy idő után inkább felhagytunk a számolgatással és inkább rátértünk a mostani alapozásra és arról érdeklődtünk, hogy melyik áll hozzá közelebb, a téli, vagy a nyári felkészülés.


„Tényleg nem tudom megmondani, hogy hányadik, de remélem, hogy lesz még pár. Fizikálisan jól érzem magam, szóval remélem, hogy van még bennem pár év. Ami azt illeti a télit jobban szeretem, mint a nyárit. Mert ilyenkor nincs annyi szünet, hamarabb elmegy a holtidő. Amúgy sok mindentől függ ez is, például, hogy az adott stáb hogyan állítja össze a programot. Általában hat hetes egy ilyen időszak, de volt már 10 hetes felkészülésem is pályafutásom során. Szereted vagy nem, ez egy fontos időszak, hiszen ilyenkor tudjuk megalapozni és megszerezni a kellő állóképességet a bajnoki időszakra.” – beszélt az alapozás fontosságáról a több, mint 200 NB I-es mérkőzéssel rendelkező rutinos játékosunk, aki saját bevallása szerint az ünnepek alatt teljesen kipihente magát, feltöltődve várta az újrakezdést.


Jó volt a szünet, de már a végén kicsit hosszúnak is tűnt. Próbáltam kihasználni ezt az időszakot, hogy többet lehessek a családdal, elutaztunk Zakopanéba a feleségemmel, szüleimmel, a tesómék is jöttek és persze a kutyák is, szóval ez sikerült. Rengeteg hó volt, ott végeztem a futóedzések egy részét is, gyönyörű volt a táj.” – elevenítette fel az ünnepi heteket Egér.


Egy-egy felkészülési időszak velejárója, hogy a keretek itt-ott kicserélődnek. Ez a megállapítás az idei holt idényre igaz csapatunkra is, hiszen többen távoztak, de érkeztek is új játékosok a kerethez. Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben, illetve Instagram és Facebook oldalunkon be is mutattuk friss szerzeményeinket. Egér eddigi pályafutása során megfordult pár öltözőben, így ahhoz is hozzá van szokva, hogy változhat olykor a játékosállomány körülötte.


Ez a szakma velejárója. A profi labdarúgásban a nyári és a téli időszak részét képezi az, hogy játékosok mennek és jönnek, a stábok ilyenkor ezt többnyire meg szokták lépni, hogy felfrissítsék a keretet, ha szükséges. Én nem is nagyon tudok felidézni a pályafutásom során olyan időszakot, hogy ez ne így történt volna, mindig voltak érkezők és távozók is.” – mutatott rá a labdarúgás egyik legjellemzőbb velejárójára Egér.


Persze rutin ide vagy oda, azért nem lehet egyszerű esetleg olyan játékostól elköszönni, aki esetleg közelebb állt hozzánk, ugyanakkor legalább annyira fontos, hogy az új érkezők hamar be tudjanak illeszkedni és a kohézió az öltözőn belül hamar kialakuljon.


Az a része persze, nem jó, ha esetleg olyan távozik a csapattól, akivel az átlagosnál is jobb kapcsolatot ápolsz. Ugyanakkor ezen is átlendül az ember és koncentrál inkább a jelenre. Fontos, hogy az új érkezők hamar felvegyék az öltöző ritmusát. Szerencsés, ha már korábbról ismerjük egymást, de az is nagyon fontos, hogy első perctől keményen beleálljon a munkába és mutassa, hogy neki itt komoly tervei vannak.”


(Edzés előtt Aczél Zoltán és játékosai)


A felkészülési időszak már az ünnepek közötti hetekben kezdetét vette, a játékosok előre megkapták azt a futóprogramot, amit el kellett végezniük, mire visszatérnek az első téli edzésnapra. Január 3-a óta a keret napi kétszer tréningezik, a stáb a szürke hétköznapokat edzőmeccsekkel színesíti.


Pozitív eddig minden. Az edzéseket nagy kedvvel végezzük, edzőmeccsből pedig eddig egy volt. Azt is pozitív érzésekkel zártuk annak ellenére, hogy 2-0-ra kikaptunk (a Budafok volt a Kerület ellenfele, az edzőmérkőzésről itt írtunk – a szerk.). Az edzőmeccsek mindig különböznek, de én azt éreztem az első játékrészben, hogy jól ment a játék, jól teljesítettünk. Persze messzemenő következtetéseket nem szabad levonni ezekből, de én mindig pozitívan állok a dolgokhoz, szóval bízom benne, hogy a tavasz az más lesz, mint az ősz volt.” – zárta a beszélgetést Egér.


Csapatunk menetrendje az elkövetkező hetekben a következőképpen alakul: szerdán Dunaújvárosban játszik felkészülési mérkőzést Aczél Zoltán együttese, majd szombaton az FTC II. látja vendégül csapatunkat. A két összecsapás között természetesen edzéseket vezényel a stáb, majd a következő héten újabb két edzőmeccs vár Egerszegi Tomiékra, január 25-én, immáron hazai pályán az Iváncsa, majd 28-án az ESMTK-t látjuk vendégül. Utolsó két edzőmeccsünket január 28-án és február 4-én vívjuk, előbb a Tiszaújváros, majd a BP. Honvéd II. ellen. Első bajnoki mérkőzésünkre február 12-én, 14 órás kezdéssel kerül sor, a Puskás Akadémia II. ellen kezdjük a tavaszt.

bottom of page