Keresés

A TE mesterképzésén szerzett kiváló minősítésű oklevelet vízilabda szakosztályunk szakmai igazgatójaArról kérdeztük, hogy siker-sportágunkban a vízilabdában, milyen szakmai kompetenciák és képzési szintek vannak, és jellemzően mik a különbségek az egyes minősítések között?

Onnan kezdeném, hogy 2017 óta dolgozom a Testnevelési Egyetemen a kancellária munkatársaként egészen más feladatkörben, de vízilabda kötődésem miatt természetesen fontosnak éreztem a sportágunk képzési rendszerének modernizálását, így aktívan részt vettem a jelenlegi három szintű, azt hiszem nemzetközileg is példaértékű képzési rendszer kialakításában. Nem volt egy egyszerű feladat eljutni a mai állapotig, de az egyetem részéről Prof. Dr. Mocsai Lajos rektor, Prof. Dr. Genzwein Ferenc kancellár, és Dr. Sterbenz Tamás rektor helyettes és az MVLSZ részéről Dr. Kemény Dénes, majd Vári Attila elnök urak is egyöntetűen támogatták a törekvést.


A korábban jól ismert egyetemi BA fokozatú hat féléves alapképzést, 2018. szeptemberében kiegészítettük egy magasabb minősítést jelentő, az alapképzésre épülő négy féléves MSc mesterképzéssel. Szakmai szinten a két képzés között, amennyiben szigorúan a medence partra koncentrálunk nincs jelentős különbség, mert a BA fokozattal is maximálisan felkészített kollégák kerülnek ki, tudományos vonatkozásban azonban, a tantárgyak egymásra épülése és ez által a tudás mélyítése miatt már komolyabb eltérések mutatkoznak. Tulajdonképpen ez az a két fokozat, ami hosszútávon elvárható a magasabb szintű professzionális munkavégzéshez, egyes szakmai programok vezetéséhez. A követelmények meghatározása elsősorban a törvényalkotó, illetve az MVLSZ, valamint tagszervezeteinek, mint munkaadóknak a döntése, illetve az edző kollégák önmagukkal szemben támasztott igényszintjétől függ.Létezik-e szakmai minimum követelmény, vagy bárki munkába állhat a vízilabdában?

Természetesen igen, erre kényesen figyelünk. 2013 óta indult a szakmai minimumot jelentő képzés, akkor még „MVLSZ licence” néven, melyet az előző év őszén megreformáltunk, így most már a Testnevelési Egyetemen zajlik az oktatás az MVLSZ maximális támogatásával. Rengeteg új klub alakult az elmúlt 10 évben, képtelenség lett volna felsőfokú végzettségű szakemberekkel feltölteni a rendszert, de három félév alatt azért sok fontos ismeretet tudunk átadni a kollégáknak, ami megfelelő szakmai irányítás mellett az adott környezetben, már egész jól tud működni.


Milyen gyakorisággal indítja a Testnevelési Egyetem a különböző képzéseket?

Szakedző (BA) képzést 2017 óta minden évben, így 2020. szeptemberében is elindítjuk. Óriási az igény, egyre több fiatal, még aktív játékos jelentkezik, ez örömteli. Mesterképzés ritkábban indul, mert ott jelentkezési feltétel egy korábbi egyetemi oklevél, ami kevesebbeknek van meg, de 3-4 évente van rá esély, hogy meghirdetésre kerül. „Licence” képzés vélhetőleg szeptemberben is indul, mert rengeteg az érdeklődő.


Más sportágakra is rálátsz, milyenek az igények?

Szinte minden sportágra, mivel ez a munkám az egyetemen. Mindenkinek a rendszere más és más, azt kijelenthetjük, hogy komoly elmozdulás mutatkozik a minőségi képzés irányába. Többen elkezdték követni a vízilabda mintáját, talán vannak sportágak, melyek előbb is járnak a saját belső értékelési, úgynevezett edzői credit rendszerük kialakításával. Nyitottak vagyunk minden igényre, partnerként tekintünk a sportági szövetségekre.


Köszönjük a tájékoztatást és gratulálunk!


#tve1887 #obudaikekfeher #hajrakerulet #tvevizilabda #tippmix #ob1 #mvlsz