top of page
Keresés

Aczél Zoltán: Hiába nyerünk ötöt sorozatban, ha a rangadókat nem tudjuk hozni!Vereséggel zárult csapatunk tatabányai vendégszereplése, ezzel pedig egy újabb rangadót buktunk el. Aczél Zoltán a találkozót követően higgadtan értékelt, kiemelve többek között azt, hogy játékosai az utóbbi időben remek munkát végeztek az edzéseken, a hangulatra és a kohézióra nem lehet panasz, ahogy a társaság hozzáállására, mentalitására sem. Éppen ezért meglepő és fájdalmas számára a tatabányai vereség, ám mindezek ellenére sem temeti csapatát, ahogy a sorozatban megnyert öt találkozó után sem magasztalta túl játékosait. Viszont mindenkinek magába kell néznie, hogy miben hibázott, ezt a meccs után ő is megtette.


Hatalmas várakozás előzte meg csapatunk tatabányai vendégszereplését, hiszen egy öt mérkőzésből álló győzelmi szériát követően érkeztek Barczi Dávidék a bányászvárosba. Jóllehet a hazaiak mögött is tiszteletre méltó széria állt, ám igazi komoly rangadót a Kerület előtt nem nagyon játszott a Tatabánya, így talán ebből is kiindulva, bizakodva várhatta mindenki az összecsapást. A mérkőzés aztán messze nem úgy alakult, ahogy azt reméltük, a csapat nem azt hozta a Grosics Gyula Stadionban, amit a korábbi hetekben tapasztalhattunk tőle. A találkozón egy védelmi hibát követően egy jól eltalált lövéssel a hazaiak szerezték meg a vezetést a 37. percben, majd a gondjaink tovább nőttek, amikor Szmola Bálintot a játékvezető kiállította a második félidő elején, ráadásul büntetőt ítélt a Tatabányának. A csereként beálló – amúgy kézsérüléssel bajlódó – Kemenes Botond bravúrral fogta a tizenegyest, az már más kérdés, hogy az azt követő szögletből rögtön növelte előnyét a hazai csapat, jóllehet Kemenes kis híján bravúrral hárította ezt a helyzetet is. A kiállításig enerváltan, fásultan játszó csapatunk tíz emberrel erőre kapott, dominált, labdát birtokolt és az egész mérkőzésen extrát nyújtó Barczi Dávid bombagóljával hat perccel a bekapott második gólt követően szépített. A Tatabánya ezt követően kontrákra rendezkedett be és annak rendje és módja szerint emberelőnyben meg is szerezte a harmadik, mindent eldöntő gólját. A mérkőzés krónikájához tartozik még, hogy a 90 +3. percben Hegedüs Leventét is kiállította a játékvezető. Ezen a napon szinte semmi sem sikerült, a fejpárbajokat nem mi nyertük, a párharcokban alulmaradtunk, ütemeket késtünk, ami labda elpattanhatott, az elpattant, valahogy semmi sem jött össze a csapatnak. Azt azonban ki kell hangsúlyozni, hogy játékosaink emberhátrányban is hajtottak, sőt igazán jól talán akkor játszottak. A hazaérkezést követően Aczél Zoltán önkritikusan és részletesen értékelte a tatabányai találkozót.


„Először is mérhetetlenül szomorú vagyok meg dühös is. Ezt a vereséget felvállalom. Öt hete kőkeményen dolgozott a társaság, kialakult egy remek kohézió az öltözőn belül, az edzéseken jól dolgoztak, jó volt a hangulat, ezekre joggal lehetett támaszkodni, tehát semmi jel nem mutatott arra akár még ezen a héten sem, hogy valaki kiengedett volna, valaki nem úgy dolgozott volna, ahogy az elvárható lenne. Leszögezem azt is, hogy ma nem is éreztem problémát mentálisan, ami számomra mindig sarkalatos volt. Amiért az elején még nagyon sokat cirkuszoltam és nagyon sokat veszekedtem, hogy a csapat mentálisan nehezen állt bele ezekbe a meccsekbe, ebbe az osztályba, az már a múlt. Nem volt ezzel most probléma, ugyanakkor amit az első félidőben láttunk, az a mi csapatunktól nagyon kevés és lehet, hogy itt van az én saram, hogy egy picit jobban meg kellett volna lökdösni a társaságot, kicsit jobban motiválni, de én nyugodt voltam, hiszen a csapat jól dolgozott a héten, felkészültünk az ellenfélből, tudtuk, hogy mik az erősségei, a gyengéi és igazából megoldhatatlan problémát nem is okozott nekünk az első félidőben.” – kezdte az értékelést vezetőedzőnk.


Ezt követően kitért a hibákra, többek között a vérszegény támadójátékra, illetve arra, hogy voltak szituációk, amikor a játékosai nem a legjobb döntéseket hozták meg.


„Amit játék minőségben hoztunk az nem volt meggyőző, nem volt szárnyjátékunk, nem működtünk igazán jól a hatos pozícióban, amikor letámadott minket az ellenfél, akkor nem tudtuk kihozni a labdát, nem tudtunk forgatni, amikor felrúgtuk a labdát Elek Bencére, akkor nem indultunk mögé, tehát a játékhelyzetek többségét egyszerűen rosszul oldottuk meg. A játékosok akartak, dolgoztak, de mindenhol vagy egy ütemmel lecsúsztunk, vagy később értünk oda. A két szélső védő, akiknek a támadásokat kéne támogatniuk, alig lépték át a félpályát, tehát a támadójáték hátulról nem igazán kapott támogatást. A támadóink egyszerűen rossz napot fogtak ki. Félénkek voltunk, nem vállaltuk fel a futásokat a szélén, gyengék voltak a passzaink, a fiatalok sem hozták azt, amit általában hozni szoktak. A padon nem volt megfelelő váltás, három fiatal ült le, akiket nem akartam ekkora nyomásnak kitenni. Aztán egy nagy hibából kaptunk egy gólt. Egy nagyon nyitott támadást követően labdát veszítettünk és egy jól eltalált lövéssel az ellenfél vezetést szerzett. A félidőben átbeszéltük a dolgokat, ám jött a hiba hátul a kapusunktól és a kiállítás megpecsételte a sorsunkat. Jóllehet a büntetőt kivédte Kemenes Botond, ám rögtön utána szögletből megkaptuk a másodikat. Viszont ezt követően kaptunk észbe és a kiállítás után emberhátrányban labdát birtokoltunk és a csapat úgy nézett ki, ahogy az utóbbi hetekben láthattuk. A Tatabánya beszorult, lehet, hogy ez tudatos volt a számukra, mert kontrákra játszottak, végül is meglett az eredménye, megkaptuk a 3. gólt, de nem estünk össze és bármennyire is furcsán hangzik, én büszke voltam ezért a játékosokra.” - engedett betekintést a szakmai oldalába a dolgoknak Aczél Zoltán.


Ugyanakkor mindezek ellenére az továbbra is tény, hogy a rangadókon nem tud nyerni a csapat, a tabellán előttünk álló együttesek közül csupán a Nagykanizsát győztük le, a PAFC II. ellen döntetlent játszottunk, a Veszprémtől és a Tatabányától ugyanakkor kikaptunk, igaz tavasszal ott a visszavágás lehetősége. Aczél Zoltán szerint a legfontosabb most az, hogy megtalálja az okát annak, amiért a rangadókon nem jön ki az a teljesítmény a csapatából, amit a többi összecsapáson láthatunk, tapasztalhatunk.


„Egyértelmű, hogy a rangadókra sokkal jobb játékminőséget kell hozni, tehát hiába nyertünk 5-0-ra, rúgunk 2-3 gólt meccsenként, ha a rangadókat nem tudjuk hozni. Mindenkinek meg kell mutatnia valós tudását, ha el akarjuk érni a célunkat. Ez ma nem sikerült senkinek, kivéve Barczi Dávidnak, aki a csapat és egyben a mezőny legjobb embere volt. Nem csak játékban hozott extrát, hiszen azt tudjuk, hogy ő mit tud, hanem amit mentálisan letett a pályára, amikor már emberhátrányban voltunk, az nagyon pozitív. Három rangadót vesztettünk el, ami megengedhetetlen, ha egy csapat bajnokságot szeretne nyerni.”


A vészharangot ugyanakkor felesleges kongatni, ezt Aczél Zoltán is hangsúlyozta, hiszen egyrészt az éllovas Tatabányával szemben 5 pont jelenleg csapatunk hátránya és ami ennél fontosabb, a vereségnek nem mentális okai voltak.


„A játékosaim az elmúlt több mint egy hónapban keményen dolgoztak kezdték megérteni, hogy mit is kérek tőlük játékban vagy kommunikáció szintjén. Mindezt egy nap alatt nem lehet lerombolni és ezt nem is akarta senki lerombolni, tehát nekem most kötelességem megvédeni őket. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne keressük magunkban a hibákat, én például már elmondtam, hogy az ellenfél edzője valószínűleg jobban motiválta a csapatát, én higgadtabban vagy nyugodtabban küldtem a srácokat a pályára. Ez lehet, hogy hiba volt. A végén összeültünk és megbeszéltük, hogy van a szezon feléből még hat mérkőzésünk, azt meg kell nyernünk és akkor meglátjuk, hogy az mire lesz elegendő a tabella szempontjából.”


Csapatunk 14 fordulót követően jelenleg az 5. helyen áll a tabellán 9 győzelemmel, 1 döntetlennel és 4 vereséggel, hátránya jelenleg 5 pont az éllovas Tatabányával szemben. Riválisaink programja a 15. fordulóban így néz ki:


Puskás Akadémia FC IITatabánya

ETO Akadémia – Érdi VSE

Móri SE – Veszprém

FC Nagykanizsa – Bicskei TC


Ami a Kerületet illeti, a következő fordulóban hazai pályán a Balatonfüred ellen lép pályára. A Füred elleni összecsapás október 30-án, vasárnap 13 órától kerül megrendezésre.

bottom of page