top of page
Keresés

"Az a célom, hogy az előző éveknél eggyel jobb teljesítményt tudjak nyújtani."-Interjú Illés HenivelHosszú sérüléséből visszatérve ismét készen áll arra, hogy vezérként segítse csapatát a következő idényben is OBI-es csapatunk meghatározó játékosa, Illés Heni. Egy elhúzódó vállsérülés miatt kénytelen volt kihagyni a szezon felét, ami mind lelkileg, mind fizikailag nagy kihívások elé állította. Interjúnkban erről faggattuk Henit, de beszéltünk természetesen az új idénybeli célokról is, az átalakult keret adta kihívásokról, és rutinos játékosunk mesélt nekünk az Olaszországban töltött egy hétről is, ahol gyermek csapatával egy nemzetközi tornán képviselték a Kerület színeit. Beszélgetésünk végén természetesen Henivel sem maradhatott el a kérdezz-felelek játékunk.Mesélj kezdésként az előző szezonról! Egy ideig játszottál, aztán volt egy sérülésed, amiről először nem tudtuk, mennyire komoly – aztán kiderült, hogy nagyon komoly és kihagytál öt hónapot. Volt már ennyire hosszú kihagyásod, hasonló sérülésed a karrieredben?


Volt, lassan hat évvel ezelőtt a vállamat műtötték, akkor egy teljes évem maradt ki. Sokkal több idő volt, mint a mostani. Borzasztóan nehéz, mert egyrészt akkor, amikor megsérültem, nem tudtuk, hogy egy bizonyos edzés vagy momentum, vagy sorozatterhelés miatt történt. Ezt máig nem tudom megmondani, mert tényleg nagyon sűrű időszakunk volt. Ahogy eljutottam orvoshoz, megvolt az MR-vizsgálatom Dénes segítségével. Bánom utólag, hogy nem a Sportkórházba mentem hamarabb, mert ott aztán kiderült, hogy a bajnokság teljes hátralévő részének vége. Annak kellett szurkolni, hogy ne kelljen műteni a vállamat.


Milyen volt kimaradni öt hónapon keresztül, kimaradni a meccsekből, edzésekből?


Egy élsportolónak, főleg csapatsportban nagyon nehéz ezt megélni. Az elején bírtam, úgy-ahogy elvoltam, aztán jöttek a hullámvölgyek, és eljutottam odáig, hogy nem akartam itt lenni az uszodában, nem akartam látni, hogy a lányok edzenek, mert nem tudtam feldolgozni. Hiába vagyok a csapat tagja, nem éreztem magam annak, nem tudtam kívülről nézni őket.


Megfordult a fejedben ezalatt, hogy abbahagyd?


Nem, egy pillanatig sem. Amikor abbahagyom, teljes szezont akarok futni, hogy azt tudjam mondani, ez teljes volt, rendben volt.


Hogy nézett ki a rehabilitáció, mikor térhetsz vissza rendesen és mire kell figyelned a jövőben?


A rehabilitáció addig tart, ameddig játszom. Elkezdtem járni heti két alkalommal gyógytornászhoz a Sportkórházba. A legeleje arról szólt, hogy a vállamnak a mozgásterjedelmét visszahozzuk, itt még semmilyen erősítésről, lövőmozdulatról, úszómozdulatról nem is beszéltünk. Amikor másodjára visszamentem az orvoshoz egy hónap gyógytorna után, azt mondta, elkezdhetek fokozatosan vízben lenni. Elkezdtük az edzőtábort most a csapattal, ezzel párhuzamosan folytatom a gyógytornát heti kétszer. Most még napi egy úszás (3-4000 méter) a program, labdázni nem tudok, de ha az orvos azt mondja, elkezdhetek passzolni, lőni, játszani, utána nyugodt leszek.A nyarad egy része nem telt pihenéssel. Részt vettetek a gyerekekkel egy olaszországi nemzetközi tornán, milyen élmény volt?


Óriási élmény volt edzőként és a gyerekeknek is. Rengeteg meccset játszottunk több nemzetiségű ellenféllel szemben, napi két meccsel, más szabályokkal. A légkörhöz, a közeghez hozzá kellett szokni. Élvezték a gyerekek, hogy a tengerparton voltak, beszélgettek, elvoltak, találkoztak a többi nemzetiséggel, nagyon pozitívan jött haza mindenki. A csoportkörök után négy ágra oszlottak a csapatok, mi a silver ágon végeztünk, és ott a legjobb tizenhatba jutottunk. A gold ágra a legjobb 32 csapat jutott, a silver a következő 32 csapat volt, így összesítésben a 46. helyen végeztünk 96 csapatból. Ez első részvételként nagyon jó eredmény.


Napról napra gyerekekkel foglalkozol, nyáron edzőtábort vezetsz. Ez előrevetíti, hogy a profi karriered végeztével mivel szeretnél foglalkozni?


Igen, egyértelműen edzőként szeretnék dolgozni. Nagyon szeretek gyerekekkel foglalkozni, szeretem átadni a tudást, amit én is kaptam az előző edzőimtől. Jó látni rajtuk a fejlődést hétről hétre vagy szezonról szezonra. Ezek nagyon jó visszajelzések, hiszen megéri a munka, amit beleteszek, nem megy kárba, mert látszódik a fejlődés.


Fura idény lesz az idei, világesemények törik meg. Közeledik a bajnokság kezdete, mit vársz ettől a szezontól? Kicserélődik a csapat nagy része, ezáltal mire lehettek képesek, mivel lennél elégedett?


A legfontosabb, hogy egy csapattá érjünk a bajnoki rajtig. Nehéz lesz, mert sok új játékos jött, meg kell szoknunk és ismernünk kell egymást, és ez folyamat, amihez kell idő. Ha tudunk eleget gyakorolni együtt, nem lesz gond, és bízom benne, hogy a szeptemberi Magyar Kupára össze tudunk úgy állni, hogy nagyon jó képet mutassunk. Reális lehet a bajnoki középmezőny, be kellene jönnünk az első hétbe, mert azok a képességek, amit a csapatban vannak, lehetővé tennék azt, hogy jobb helyen végezzünk, mint tavaly.


A saját szempontodból mivel lennél elégedett? Már azzal is, ha sérülés nélkül végigjátszanád a szezont?


Nyilván sérülés nélkül szeretném végigjátszani, de szeretném legalább azt a teljesítményt nyújtani, vagy még jobbat, mint az eddigiekben. Érkezett két balkezes a csapathoz, így nemcsak rosszkéz-, hanem kapásoldalon is fogok játszani, nem tudom ez mennyivel fog több szerepet jelenteni nekem. Az a célom, hogy az előző éveknél eggyel jobb teljesítményt tudjak nyújtani.


Kérdezz-felelek

Név: 
Illés Henrietta

Becenév (ha van):

Születésnapod: 
Október 5.

Posztod: 
Rosszkéz hátsó/szélső néha bekk

Előző csapatod / csapataid: 
FTC, Honvéd, Eger stb 😁

Legkedvesebb eredményed: 
Női OB1 bajnoki győzelem

Mi az az edzésfajta, amit a legkevésbé szeretsz: 
Úszás

Mi az az edzésfajta, amit a leginkább szeretsz: 
Doppler 😄

Vízilabdán kívüli kedvenc sport: 
Jégkorong

Példaképed (ha van):

Kedvenc étel: 
Sajnos nem tudok dönteni, rengeteg van.

Kedvenc ital (lehet alkoholos is 😊 ):
Kaktuszfügés szörp, Pálinka 

Kedvenc film:
Magyarvándor

Kedvenc sorozat: 
A nagy pénzrablás
 
Kedvenc zene:
Punnany Massif - Csönded vagyok

Kedvenc könyved: 
Márai Sándor - A gyertyák csontig égnek

Kedvenc nyaralós helyed: 
Spanyolország 

Elegáns, vagy sportos: 
Sportosan elegáns 

Mi a hobbid: 
Gyémántszemes kirakó 

Milyen eredménnyel lennél elégedett a szezon végén (válaszolhatsz akár hosszabban is): 
TOP 5


bottom of page