top of page
Keresés

Az idény legfontosabb párharca következik Kaszai Gáborék számára


Annak ellenére, hogy a felnőtt csapat számára befejeződött az idény, uborkaszezonról még messze nem beszélhetünk, hiszen utánpótlás együtteseink közül az U15-ösre és az U16-osra is fontos mérkőzés vár, sőt kijelenthetjük, hogy az idény legfontosabb találkozói lesznek ezek. Mindez egyáltalán nem túlzás, hiszen Kaszai Gábor és Kun György csapata egyaránt a feljutásért játszik egy oda-visszavágós párharcot, előbbi az Újpest, utóbbi az UDSE ellen. Természetesen a hétvégi találkozó előtt mindkét szakvezetővel leültünk beszélgetni, hogy egyrészt képet kapjunk az ellenfélről, másrészt megtudjuk, hogy csapataink hogyan készülnek a párharcokra.


Kaszai Gábor U15-ös együttese elképesztő szezont tud maga mögött, hiszen a Regionális Kiemelt bajnokságban mindössze egy vereséggel, két döntetlennel és 22 győzelemmel megnyerte a bajnokságot, ám az utolsó előtti fordulóig üldöző volt, a végén viszont sikerült az „előzés” és meglett a bajnoki cím.


Hogyan gondolsz vissza az alapszakaszra, elég közeli az élmény még, nem biztos, hogy leülepedett ennyi idő alatt, ám mégis arra lennék kíváncsi, hogy te mennyire érezted nehéznek az évadot?


Mindenképpen nehéz volt, hiszen bajnokságot nyerni egyik ligában sem könnyű. Visszatekintve az U14-es szezonunkra, ott egy ponton múlott, hogy bent maradunk az alap csoportban. A 8. helyen végeztünk a Gyirmót mögött, azzal kapcsolatban mondhatjuk azt, hogy kudarc volt. Megmondom őszintén abban az idényben a bajnokság során mutatott játékunk alapján benne kellett volna lennünk az első hétben, de ez nem jött össze valamiért. Most egy osztállyal lejjebb próbáltuk ezt a csorbát kijavítani és abban a szegmensben, amiben akkor gyengébbek voltunk és aminek köszönhetően búcsúztunk attól az osztálytól, most rengeteget léptünk előre.


Mi volt az, amin mindenképpen javítani akartatok, miben kellett fejlődni az idei bajnoki szezonra?


A mentális erő, a mentális bázis. Akkor az U14-ben rengeteg olyan meccs volt, amit, ha mentálisan olyan szinten vagyunk, mint most, akkor megnyerünk. Ezúttal ezen a téren sokkal jobban teljesítettünk, de azért nem mondom, hogy nem voltak hullámvölgyek. Voltak nehéz meccseink, de ez a mentális erő most nagyon rendben volt, ebbe a szegmensbe fejlődtünk a legtöbbet. Persze valamelyest a keret is erősebb lett, hiszen érkeztek hozzánk páran, ugyanakkor alapemberek mentek el, több játékosunkat akadémiák vitték el. Az biztos, hogy minőségében, hozzáállásban, és az elhivatottság terén fejlődtünk és én ennek tudom be ezt a sikert. Nem raktunk a gyerekekre nyomást, tehát nem volt az kimondva, hogy most meg kell nyerni ezt a bajnokságot. Ezt a célt ők helyezték saját maguk elé.


Említed a nyomást, ami borzasztóan fontos téma. Hogy lehet elérni, hogy a gyerekek ebben a korban ne érezzék a nyomást, vagy ha érzik is, az ne hasson rájuk bénítólag, ne befolyásolja a teljesítményüket?


A nap végén azért gyerekekről beszélünk, felnőtt szinten is én azt gondolom, hogy egy ilyen helyzetet nem könnyű feldolgoznia egy játékosnak. Gyerekeknél ez hatványozottan nehezebb. Úgy próbálom megközelíteni ezt a dolgot, hogy ami jó volt ebben a szezonban, a pozitívumok, azok a dolgok, amelyek az erősségeinknek számítottak, azt próbáljuk sulykolni beléjük, hogy az önbizalmuk rendben legyen és úgy tudjanak fölmenni az első percektől kezdve a pályára, hogy mentálisan készen álljanak. Voltak kemény meccseink a szezon során, találkoztunk jó csapatokkal. Önbizalom terén jól kell, hogy álljunk, hiszen az utolsó három meccsen rúgtunk 21 gólt, az utolsó fordulóban hátrányból fordítottunk, és bár ezek apróságoknak tűnnek, mégis ezek segítségével próbáljuk ezt a mentális erőt és az önbizalmat építeni a gyerekekben, a nyomást enyhíteni rajtuk, hogy képesek legyenek arra, hogy megoldják ezt a két meccset, és sikerüljön a feljutás. Ugyanakkor ez nem volt korábban kimondva, és azt kell látni, hogy már az is nagy dolog, hogy 24 fordulón keresztül mi az üldöző szerepében voltunk, az utolsó előtti játéknapon vettük át a tabellán a vezetést.Az Újpest 19 győzelemmel, 4 döntetlennel és 3 vereséggel zárt a Keleti csoport élén, két ponttal megelőzve a DEAC együttesét. A feljutásért a lila-fehérek ellen játszotok egy oda-visszavágós párharcot, mit kell tudni az Újpest U15-ös csapatáról?


A Keleti csoport győztese ellen fogunk játszani, tehát egy erős csapattal, de ebben a bajnokságban is találkoztunk egy Főnixszel, amely egy nagyon jó együttest, jó játékosokból áll, válogatott játékosuk is van. Az Újpest egy kimondottan kezdeményező csapat, mind védekezésben, mind támadásban agresszív, eléggé direkt futballt játszik. Más formációban is lépnek pályára, mint mi, illetve amihez a csapat hozzá van szokva. Játszottunk ellenük edzőmeccset, hajtós, intenzív mérkőzések voltak. Megvan a benyomásunk róluk. Két csatárral játszanak, ez is egy olyan feladat lesz, amit meg kell próbálnunk megoldani.


Változtat a stáb bármin a párharc előtt, vagy ilyenkor, egy ilyen szituációban vétek lenne bármi korábban begyakorolt, megszokott sémán változtatni?


Mi a saját játékunkon emiatt egyébként nem fogunk változtatni, hiszen két-három éve ugyanazzal a filozófiával, ugyanazon hadrendben és felfogásban játsszuk a meccseinket, ezt tudják a gyerekek, ezt ismerik, így most új dolgokat elővenni vagy kipróbálni nem biztos, hogy jóra vezetne. Abból, amit tudnak, amiben jók, amik az erősségeink, azokra építve kell játszani, nyilván kis finomságokkal próbáljuk őket segíteni, amit az ellenfélből tudunk. Az Újpest egy jó csapat, jó egyéni képességű játékosokkal, megfelelő technikai tudással, úgyhogy nem lesz egyszerű, de azt gondolom, hogy két bajnokcsapat találkozik és ilyenkor nehéz megmondani, hogy mi lesz a párharc vége.


Kaszai Gábor együttese idegenben kezdi a párharcot, az első felvonást szombaton 13 órától rendezik Újpesten, a visszavágóra pedig Óbudán, június 7-én, szerdán 14 órakor kerül sor.

bottom of page