top of page
Keresés

Bárány Attila új szerepkörben, az év végéig ő készíti fel serdülő és ifi fiú csapatainkatBárány Attila hosszú pályafutása során volt már sok minden. Volt ifjúsági Európa-bajnok, volt a magyar válogatott tagja, volt Bajnokok Ligája győztes, hatszoros magyar bajnok és kupagyőztes, volt ügyvezető elnök, egy valami nem volt csupán: edző. Ám, ha átmenetileg is most ebbe a pozícióba is belekóstolhat, ugyanis az év végéig szakosztályvezetőnk veszi át a serdülő és ifi vízilabdacsapatunk irányítását.


Komoly változás állt be Bárány Attila életében, ugyanis a szakosztályvezetői teendői mellett az év végéig fiú serdülő és ifi csapatunk irányítását is átvette. Sok ideje nem volt a töprengésre, gyorsan kellett döntést hozni, ugyanis a fiú csapataink eddigi szakvezetője, Regős Áron egy visszautasíthatatlan külföldi ajánlat miatt távozott Egyesületünktől.


„Valóban viszonylag gyorsan kellett döntenünk. – beszélt a változások hátteréről szakosztályvezetőnk. - Fontos kiemelni, hogy elfogadjuk és megértjük Áron döntését. Az elmúlt három és fél hónapban végzett munkájával abszolút elégedettek voltunk, a csapat erősödött, fejlődött, ugyanakkor nekünk előre kell néznünk, így rövid idő alatt olyan döntést kellett hoznunk, amely gyors megoldást nyújt mindenki számára.”


Szakosztályvezetőnk elmondása szerint több megoldás körvonalazódott, a legfontosabb ugyanakkor az volt, hogy semmilyen visszalépés ne történjen a csapat körül.


„Talán a legkézenfekvőbb terv az volt, hogy a saját edzői állományunkból oldjuk meg az edzőkérdést, ugyanakkor azt is látni kell, hogy az elmúlt években nagyon komoly fejlődésen ment keresztül a szakosztály. Jelentősen több sportolóval dolgozunk, sokkal több és magasabb szintű bajnokságokban indulunk, sokkal több mérkőzés van, viszont az edzői állomány nem nőtt. Sokan több csapatot visznek, több feladatkört látnak el, van, aki játékos és edző egyszerre, így ezt már belülről nem tudtuk volna megoldani. Az sem működött, hogy külsős edzőt hozzunk a klubhoz, hiszen a szezon közben vagyunk, aki edzősködik, annak ugye érvényes szerződése van, úgyhogy ezt ilyen formában nem lehetett megoldani. Így jutottunk el odáig, hogy azt mondtam, hogy akkor megbízott edzőként vállalom azt, hogy ezzel a csapattal, illetve tulajdonképpen két csapattal ezt az időszakot megcsináljuk.” – beszélt részletesebben szerepvállalásáról Bárány Attila.


Szakosztályvezetőnk természetesen rendelkezik edzői képesítéssel, megvannak a szükséges papírjai, van MVLSZ edzői licensze, ám mindezek ellenére edzői pozícióban hosszú pályafutása során még nem volt.


„Harmincöt éve vagyok benne a sportágban, de konkrétan edzőként nem dolgoztam még. Sokszor felmerült már bennem a gondolat, nem véletlenül végeztem el az edzői tanfolyamot is, ugyanakkor az tény, hogy ez nagyon hirtelen jött, de igyekszem a maximumot kihozni az adott helyzetből.”


Az új munkakőr új impulzusokat, új érzéseket is előhozott a játékosként és klubvezetőként egyaránt sikeres szakemberből, olyanokat, amelyeket korábban talán csak a medencében érzett egy-egy kulcsfontosságú mérkőzés előtt.


„Megmondom őszintén volt bennem, sőt van bennem drukk, mert azért azzal tisztában vagyok, hogy hiába van egy eredményes sportpályafutás a hátam mögött, illetve hiába vagyok benne a sportban immáron vezetőkén 12 éve - mondhatjuk az edzők vezetőjeként -, ugyanakkor konkrétan a medenceparton még nem álltam egy gárda mellett és nem volt még a gondjaimra bízva egy csapat. Ráadásul én ezeket a fiúkat, ezt a két korosztályt figyelemmel kísértem az évek során, láttam, hogy Horváth Viktor, Regős Áron, illetve Pilny Gábor munkájának köszönhetően hova fejlődtek, így a felelősséggel is tisztában vagyok, hogy ezt a fejlődési ívet bizony tovább kell ám vinni.” – beszélt az új munkakőrrel járó felelősségről Bárány Attila.


A szakember egyelőre az ismerkedési fázisnál jár csapataival, ám az első benyomások eddig abszolút pozitívak, ráadásul kollégáinak a segítségére is támaszkodhat Bárány Attila, ha úgy adódik.


„Azt gondolom, hogy nem törvényszerű, hogy valaki sikeres játékosból egyből sikeres edzővé válik. Nagyon sok új dolgot kell folyamatosan tanulnom, de szerencsére van segítségem stábon belül is, hiszen a kollégáim vállalták, hogy ha kérdésem van, vagy bármi felmerül, akkor segítenek. Nyilván nem a vízilabda taktikai részét kell átbeszélnünk, hanem más dolgokat, hiszen egy csapat irányítása nem feltétlenül ugyanaz, mint mondjuk egy edzői stábnak az irányítása, vagy egy klubnak a vezetése. Érdekes, hogy amióta ez az új feladat bejött az életembe, azóta azon kapom magam, hogy folyamatosan jár az agyam milyen edzést állítsak össze, hogyan készüljünk fel egy-egy mérkőzésre, hogy tudom elérni azt, hogy azokból a gyerekekből, akik itt vannak nálunk, azokból a legtöbbet kihozzam. Ahogy látom, a srácok meglehetősen simán álltak át, jól fogadták a személyemet, de egy nagyon jó hozzáállású társaságról van szó. A lényeg amúgy is az volt, hogy mindennemű törés nélkül sikerüljön az átállás.”


Bárány Attila az év végéig veszi át a két korosztályos csapat irányítását, ami pedig a célokat illeti, a legfontosabb a folyamatos fejlődés fenntartása, hiszen az utóbbi szezonok során ezek a csapatok komoly szinteket léptek előre.


„Úgy gondolom, hogy a célt egy utánpótlás csapatnál nem feltétlenül az eredményekben kell meghatározni, hanem hogy napról napra, hétről hétre képesek legyenek fejlődni. Azért nem tudok konkrét célokat vagy eredményeket, vagy helyezéseket mondani, mert ez a bajnokság egy új terület a srácok számára. Én azt látom, hogy ez a két korosztály abszolút helytáll a mérkőzéseken, de biztos, hogy lesznek még nehezebb vagy esetleg könnyebb ellenfelek is. A cél elsősorban az, hogy azt a fejlődési pályát, amit az elmúlt években láthattunk tőlük, azt tovább tudjuk vinni.” – részletezte a terveket és a legfontosabb irányvonalat szakosztályvezetőnk.

bottom of page