top of page
Keresés

Bővített kerettel kezdte meg a felkészülést Női OB I-es vízilabda csapatunk a 2022/2023 bajnokságraLukács Dénes vezetőedzőt kérdeztük az átalakulásról és terveikről:


Maradt bennünk hiányérzet az elmúlt évi bajnoksággal kapcsolatban. Mi változott, hogyan értékeled a mögöttünk álló időszakot?


"Amennyiben a végső helyezést nézzük az állítás igaz, de semmi sem ért bennünket váratlanul. Felnőtt játékosaink jelentős része távozott az előző nyáron, helyükre pedig serdülő és ifjúsági korú fiatalok érkeztek, az egyetlen kivétel Brezovszki Gerda volt a sorban, de egy játékos nem tud pótolni mindenkit. Tovább nehezítette a helyzetet, hogy a bajnokság közepén Kisteleki Dóri is befejezte csodálatos pályafutását, ami minden korábbi veszteségnél nagyobb volt számunkra. Mindezektől függetlenül elértük az alapvető célkitűzéseinket, bekerültünk a legjobb 8 közé a felnőtt bajnokságban és a kupában egyaránt, utánpótlás szinten pedig óriásit ugrottunk előre."


Többször elhangzott, hogy nagyobb teret kaptak a fiatalok az elmúlt szezonban, kik azok akik tudtak is élni a lehetőséggel?


"Dulic Maya, Tóth-Deme Róza, Koltay Nadin és Kenéz Kincső kapott igazán sok lehetőséget, de Fodor Bea is egyre erőteljesebben bizonyítja tehetségét. Dulic Maya aki Kecskemétről indulva választott bennünket, 3 év alatt eljutott a Bajnokok Ligájáig, ugyanis ősztől az Eger kapuját őrzi hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Tóth-Deme Róza rendkívül jó tavaszt futott, első számú bekkje volt a csapatnak a bajnokság második felében, kicsit csalódás volt számunkra, hogy nem kapott meghívót a korosztályos válogatottba. Koltay Nadin klubváltása az elmúlt nyáron sokkal többet hozott, mint reméltük. Korábban még ifiben sem játszott, nemhogy a felnőttek között, ehhez képest a legjobb 10 ifi játékos közé verekedte magát, igen feltűnő teljesítménnyel, ha statisztikákat nézzük. Ő és Kenéz Kincső ontották a gólokat minden szinten, 170-180 találatot jegyeztek egy év alatt a különböző korosztályokban. Kincsővel idén még nem is terveztem, de olyan komolyan dolgozott, hogy megadtam neki a lehetőséget. Kevés 13 éves játékosnak sikerül 4 gólt lőnie egy felnőtt mérkőzésen, neki ez is megvolt."


Hirtelen nagy lett a mozgás az uszodában, kezd összeállni a csapat?


"Július 18-án megkezdtük a közös felkészülést egy jelentősen átalakított kerettel. Már nagyjából beszámoltunk róla, viszonylag sok az érkező, és kevés a távozó játékosunk. Igaz nincs minden kerettagunk itt velünk, Koltay Nadin az U16-os világbajnokságra készül Dr. Sike József kezei alatt. Az idei teljesítménye alapján azt hiszem nagy meglepetés lenne ha nem utazna, mi csak reménykedünk, hogy későn csatlakozik hozzánk. Gyöngyössí Anikó pedig augusztus elején kezdi a közös munkát a megállapodásunk szerint, addig is egyéni edzésekkel készül."
Kik a távozók, hogy sikerül megoldani a pótlásukat?


"Dulic Maya kapusunk távozása volt a legváratlanabb, de megértjük, mert komoly előrelépés lehet számára egy bajnok esélyes csapatban védeni, ha megkapja a lehetőséget. Szerencsére nagyon gyorsan tudtunk reagálni, megállapodtunk Torkos Tamarával, aki ifi EB 3. helyezett volt az elmúlt nyáron. Tóth-Deme Róza a több játék lehetőség miatt a BVSC mellett döntött, nálunk nagy lesz a verseny a posztján. Koncz Hanna visszavonult, részben a helyére érkezik Hnatyszyn Kinga illetve Kiss Viki is újra edzésbe állt hosszabb sérülése után, Gasparics Kata és Keresztes Anita pedig továbbra is nálunk folytatja."


Miben lehet más a jövő évi Kerület?


"Mindenben is mondhatnánk, de ez nem teljesen igaz. Meg szerettük volna tartani a csapatra jellemző gyors kontrára, sok úszásra, sok mozgásra alapozott játékot. Ezért is kezdtünk bele az idei évben más módszerekkel és időbeli tervezéssel az új keret kialakításába. Illés Heni, Kudella Panna és Brezovszki Gerda megtartása volt az alapja, hogy a csapat arculata ne változzon. Pápai Barbi pedig mint 2. legjobb magyar kapus itt kellet maradjon, nélküle nem tervezhettünk semmit. Ami változik az egyértelműen a pálya tengelyében lesz látható, eddig nem volt centerünk most lesz, az már biztos. Gyöngyössy Anikó és Zöld Tamara személyében máris 2, de Hajdú Róza is újra komolyan veszi az edzéseket. Az érkezőkkel és fiatalokkal szemben pedig elvárás a magas szintű úszás tudás, a nélkül már nem lehet majd sapkát kapni nálunk. Fizikai lemaradásunk még lehet, mert 5-6 évet nem lehet egy nyár alatt eltüntetni, de sebességben utol kell érnünk a mezőny előttünk álló részét."


Milyen helyezés lehet az elvárás a csapattal szemben a következő bajnokságban?


"Szeretnénk előre lépni mindenképpen, felnőttben és utánpótlásban egyaránt. Kezdem a könnyebbel, serdülő és ifi csapataink szinte biztosan előrébb fognak végezni, mint idén. Hosszabb a kispad mindkét korosztályban, közelebb kerülünk várhatóan az élmezőnyhöz. Felnőttben egyelőre azt tudjuk, hogy mi miben változtunk. Híreket hallani sok helyről, de konkrét kerettel kevesen jöttek elő a középcsapatok közül. Vannak hozzánk hasonlóan gondolkozó klubok, akik nem szerepeltetnek külföldi játékosokat, és vannak olyanok, akik akár 3 légióssal felállva küzdenek. Néhány nemzetközi szintű játékos alapjaiban tudja megváltoztatni a csapat szintjét, ezért korai most erről nyilatkozni. Úgy gondoljuk a korábbi évekre jellemző 5-6 helyezés nagyon szép eredmény lenne, persze vannak ennél komolyabb hosszú távú terveink is."
#tve1887 #tvevizilabda #ob1 #obudaikekfeher

bottom of page