top of page
Keresés

Harmati Tamás: „A Kerület patinás klub, kötelességünk, hogy megőrizzük a szerepét és emeljük is azt"


Kiskora óta a futball az élete, elég korán tudatosult benne, hogy az edzői pályát választja majd idővel. A Kerület megkeresése szinte a semmiből jött, de a váltáson nem sokat gondolkodott még annak ellenére sem, hogy előző állomáshelyén nagyszerűen érezte magát. Munkamániásnak tartja magát, csapatai minden esetben a győzelemre kell, hogy törekedjenek és kiemelten fontos számára az egység, a helyes értékrend, valamint az őszinte, tiszta kommunikáció. Amúgy Real Madrid szurkoló és bár szemmel tartja a nagy nevű edzők munkásságát is, de ez többnyire csak inspirálja és inkább a saját útját járja. Interjú Harmati Tamással, a III. kerületi TVE új vezetőedzőjével.


Harmati Tamás az előző szezont a Vasasnál töltötte, ahol a második csapat vezetőedzője volt. A patinás fővárosi klub története során először indított NB III-as második csapatot. Egy alapjában véve az utánpótláskorú játékosokra építő fiatal együttes vágott neki a szezonnak a fiatal szakember vezetésével és vívta ki végül a bentmaradást, feltűnően sok gólt szerezve.


„Nagyon nagy megtiszteltetés volt, hogy engem kértek fel, hiszen egy új projektről volt szó, fontosnak tartották a vezetők ezt, így örültem, hogy én lehetek az első vezetőedző. Jól sikerült az év, több fiatal is komoly szerephez tudott jutni, voltak, akik egyből meghatározó játékosok is lettek, és voltak, akik szépen fokozatosan léptek szintet. Nagyon pozitív volt, hogy azok a játékosok, akik az első csapatból vagy a dorogi kooperációból jöttek, nagyon jó hozzáállással és teljesítménnyel álltak bele a közös munkába és mindenki támogatta a fiatal játékosokat is.”


(Fotó: vasasfc.hu)


A sikeresnek mondható évadot követően mégsem folytatódott az együttműködés, ugyanis jött a Kerület megkeresése, amire végül Harmati Tamás nem akart nemet mondani.


„Pedig nem volt tervben a váltás, mondhatni váratlanul jött a felkérés, szinte a semmiből. Ezt követően volt egy beszélgetésünk a vezetőséggel, ami nagyon jól sikerült, és úgy éreztem, váltanom kell – ezért fogadtam el a klub ajánlatát, annak ellenére, hogy a Vasasban nagyon jól éreztem magam és amit előzetesen elterveztem, azt nagy részben sikerült is elérni. Sokat fejlődtem, előrelépésként tekintek az eltöltött egy évre, jó visszajelzéseket kaptam a játékosoktól és a kollégáktól, vezetőktől is.”


Saját bevallása szerint Harmati Tamás bátran támaszkodik a fiatal játékosokra, ezt a Vasas-projekt is hűen tükrözi. Innentől már talán egyáltalán nem meglepő, hogy a klubvezetés választása éppen rá esett, hiszen a Kerületnél a következő szezonban – utánpótláscsapataink sikeres idényének is köszönhetően - több utánpótláskorú játékos kaphat az első csapatban szerepet.


„Sokat dolgoztam fiatal játékosokkal az utánpótlásban, bátran merek bízni bennük. Talán ezért talált meg ez a projekt, hiszen itt elég sok fiatal képbe kerülhet. A támadófutballt preferálom, szeretem, ha kontroll és nyomás alá helyezzük az ellenfelet és ezt akkor is meg kell oldanunk, ha nem nálunk van a labda. Nekem ez a filozófiám. Azt vallom, hogy a csapataim folyamatosan a győzelemre törekedjenek. Akkor is nyernünk kell, ha jobbak vagyunk az ellenfélnél, de akkor is, ha nem! Az, hogy jobb az ellenfél, nem jelenti automatikusan azt, hogy ők fognak nyerni. A futball nem így működik: ha így működne, akkor nem lenne ennyire érdekes!”


Harmati Tamásnak kiskora óta a futball az élete, igen korán tudatosult benne, hogy ezt a pályát szeretné választani. Céljaként azt fogalmazta meg, hogy amit játékosként nem sikerült elérnie, azt edzőként sikerüljön idővel. Pályafutását a Vasasnál kezdte el komolyabban, itt 7 évet töltött el, majd a Puskás Akadémiánál folytatta, három év elteltével pedig a Kelenhez került, ahol egy igen komplex feladatkörrel találták meg a vezetők.


„A Kelennél több voltam, mint vezetőedző, szakmai felelősként feleltem az egész egyesületért. Tudom, hogy kiscsapatról beszélünk, de én mégis nagyon büszke vagyok az ott töltött időszakra. Az utánpótlás tehetségközpont lett, sikerült komoly együttműködést kialakítani a Puskás Akadémiával, ami nagyon jól működő kapcsolat, és a felnőttcsapat teljesítményére is büszke vagyok. Amikor átvettem a csapatirányítását, épp bennmaradt a BLSZ I-ben, majd a kezdeti nehézségek után teljesítettük a célt, hogy bennmaradjunk, és ötödikként végeztünk, kapásból tavaszi harmadikként. Jól álltak bele a játékosok a munkába, a következő év pedig még jobban sikerült: nem volt tervezve a feljutás, de megnyertük a bajnokságot és a Budapest Kupát is, és így szintet léptünk. Ez nehéz volt, próbáltunk a földön maradva gazdálkodni és igazgatni a csapatot. Télen sikerült is jól erősítenünk, de sajnos a Covid közbeszólt, és bár nem hirdettek végeredményt, mégis kiestünk. Még egyszer nekifutottunk a BLSZ I-nek, és szerencsére ismét bajnokságot és kupát nyertünk, majd stabilan bennmaradtunk az NB III-ban. Ezekre is büszke vagyok.”


(Fotó: kelensc.hu)

A nem mellesleg Real Madrid szurkoló szakembernek van némi kötődése a III. kerületi TVE-hez, jóllehet azért inkább csak gyerekkori, de annál kedvesebb emlékként, sem, mint komoly kötődésként beszélhetünk az Óbudához fűződő viszonyról.


„Nem sokszor szereztem fejesgólt pályafutásom során, de éppen itt, a Kerület-pályán, a Kerület ellen voltam eredményes fejjel az MTK tartalékcsapatával. Komolyra fordítva, a III. kerületi TVE-t senkinek nem kell bemutatni, hiszen nagyon régóta vállal jelentős szerepet a magyar futballban. A klub tehetségközpont, az első csapatot pedig elég komolyan jegyzik itthon, mindenki ismeri a játékosokat, komoly edzők dolgoztak itt. Valóban patinás klub, így kötelességünk, hogy megőrizzük a szerepét és emeljük is azt a munkánk által. A vezetők egy komoly projektet vázoltak elém, arra kértek fel, hogy a munkát próbáljuk olyan mederbe terelni, ami átlátható, fenntartható és logikus szakmai alapokra épül, amiben a fiatalok nagy szerepet kapnak – így a saját vagy máshonnan érkező fiatalok szerepeltetése az egyik legfőbb feladat.”


Ebben az összetett feladatban természetesen segítője is lesz új vezetőedzőnknek, mégpedig Klubunk korábbi játékosa és asszisztensedzője, Czvitkovics Péter személyében, így a Vasasnál bejáratott, összeszokott páros tovább folytatja közös munkáját, immáron TVE-színekben.


„Valóban, Czvitkovics Péterrel folytatjuk a közös munkát. A Vasasban együtt dolgoztunk, jól és hatékonyan tudtunk együttműködni, ugyanezt szeretnénk folytatni a Kerületnél is.”


Azt szokták mondani, hogy minden sikeres férfi mögött, áll egy erős nő. Így van ez Harmati Tamás esetében is, ám a szakember nem győzi hangsúlyozni, hogy esetében a család az, ami erőt és biztos hátteret ad.


„A magánéletemre van a legkevesebb időm, hiszen nagyon sok időt töltök azzal, hogy a csapataim minél többet fejlődjenek egyénileg és csapatszinten is. Fontos a családi háttér, és szerencsés vagyok: szép családom van, két gyermekem, nagyon támogató feleségem, büszke vagyok rájuk is, és azért is dolgozom nagyon sokat és próbálok a lehető legsikeresebb lenni, hogy a kevés együtt töltött idő úgy teljen el, ahogy azt mi szeretnénk. A legfontosabb motivációm az életemben, hogy ők büszkék legyenek rám!”


Ahhoz, hogy a Kerület-projekt sikeres legyen természetesen nem csak az edzői stábra, a játékosokra, de a szurkolókra is szükség lesz, hiszen ők a csapat 12. embere. Ez hatványozottan igaz a Kerület esetében is, hiszen egy lelkes, olykor kritikus, de a csapatot folyamatosan támogató és mellette kiálló szurkolótábor várja az új stáb érkezését.


„A szurkolók felé is azokat a szavakat intézném, amiket a játékosoknak is mondtam a bemutatásnál: egységben kell lennünk és őszintének kell lennünk egymáshoz. Fontos, hogy a szurkolók is tudjanak a klub törekvéseiről, céljairól, hiszen csak ekkor tudnak beállni a csapat mögé. Tudom, hogy a szurkolók nagy jelentőséggel bírnak a csapat életében, én ennek nagyon örülök, hiszen, ha elnyerjük a támogatásukat, megkönnyítik az utat a cél eléréséhez. Azt tudom ígérni, hogy a játékosokkal és a stábbal azon leszünk, hogy elnyerjük a bizalmukat és a támogatásukat.”


Az elkövetkezendő időszak igen izgalmasnak és kihívásokkal telinek ígérkezik Klubunk életében, így talán adja magát a kérdés, hogy a szezon végén, ha majd visszatekintünk az idényre és kiértékeljük, akkor vajon mivel lenne elégedett Harmati Tamás.


„Ha sikerülne kialakítani azt, hogy a csapatnak olyan arca, játéka lenne, ami felismerhető, ami a szurkolók számára örömet tud okozni, ami élvezhetővé tudja tenni a játékunkat. Örülnék annak, ha nagyon sok fiatal megállná a helyét és tudna szintet lépni, valamint annak is, ha erős mag alakulna ki, akikkel tudjuk folytatni a közös utunkat a fejlődés irányába.”


Harmati Tamás és csapata július 05-én, szerdán játssza első felkészülési mérkőzését, 17:00-tól az FC Hatvan vendégeként.

bottom of page