top of page
Keresés

Juhász Roland a III. kerületi TVE új sportigazgatója!A 95-szörös válogatott játékos a mai napon már bele is csapott a munkába.


„A tavalyi év után önvizsgálatot tartottunk. Úgy éreztük, hogy az ügyvezetői és sportigazgatói feladatokat újból szét kell választanunk, hogy megfelelő minőségben tudjunk működni. Ismertem Roli ambícióit és gondolkodásmódját ezért nagyon örülök az érkezésének. Biztos vagyok benne, hogy kiegészülve vezetőedzőnkkel, Aczél Zoltánnal egy erős csapatmunka fog kialakulni és visszatérünk oda, ahova való ez a klub.” – nyilatkozta Szabó Bence.

Újdonsült sportigazgatónkkal hosszasan beszélgettünk.


Hogy jött ez a lehetőség neked?


"A Kerület szurkolók már jó párszor láthattak a hazai mérkőzéseken az előző, de még az NBIII-as bajnoki címmel véget érő szezonban is. Bencével való jó kapcsolatomnak köszönhetően sokat jártam ide és egyre többet kommunikáltunk az itteni dolgokról. Bennem pedig mindeközben letisztult a kép, hogy mit szeretnék a jövőben. A pályaedzősködés nagyon hasznos volt és sok tapasztalatot szereztem, de inkább a sportvezetői vonal az, ami érdekel, és amivel a jövőben szeretnék foglalkozni. Örülök, hogy jött egy ilyen lehetőség, nagyon vártam már, hogy újra elkezdhessek dolgozni. Fél éve már, hogy eljöttem Fehérvárról. Ez egy nagyon hasznos időszak volt számomra. Amiket edzőként megtapasztaltam, azt a helyére tettem.


Az elmúlt fél év akkor azzal telt, hogy tisztáztad magadban, hogy sportigazgató szeretnél lenni és ezen a pályán szeretnél elindulni?


"Igen, abszolút! Sok mindenkivel dolgoztam együtt az évek során, láttam sok embert, hogy ki hogy végzi ezt a munkát. Alapvetően szimpatikus volt az itteni közeg már akkor is, amikor még fel sem merült, hogy itt tudnék dolgozni. Ugyanúgy, mint játékosként, most is szeretném szépen felépíteni magam. Bár 20 évet sportoltam profi szinten - ami egy szerencsés dolog -, de ahogy edzőként is tapasztaltam, ez egészen más. Itt azért bőven van mit tanulnom és van hova fejlődnöm. Azt gondolom, hogy első állomásnak ez tökéletes hely nekem."


95-szörös válogatottként egy harmadosztályú klubhoz elmenni sportigazgatónak egy bevállalós döntésnek tűnhet. Te hogy érzel ezzel kapcsolatban?


"Én ezt nem így érzem. Meg kell nézni, hogy annak a klubnak milyen ambíciói vannak, milyen lehetőségei, hogy működik. Amennyi rálátásom volt eddig, én a TVE-t nem mondanám sem felépítésében, sem működésében harmadosztályú klubnak, és bízom benne, hogy az itt eltöltött időben ez még jobban megerősödik bennem. Engem soha nem foglalkoztatott, hogy harmadosztály, másodosztály vagy első osztály. Nekem jelen pillanatban az a fontos, hogy dolgozni tudjak és a Kerülettel sikeres legyek. Hogy ne az alapján ítéljenek meg, hogy 95-szörös válogatott vagyok, hanem az itteni munkám alapján érjek el egy olyan szintre, amilyenre szeretnék. Anno játékosként is célokat tűztem ki magam elé, amiket szerettem volna elérni. Most is ugyanolyan fontos lesz számomra, hogy olyan célokat tűzzek ki, amikről úgy gondolom, hogy megugorhatóak."Elmondod, hogy mik ezek a célok?


"Hosszútávon nem titkolt célom, hogy a Vidinél vagy az MTK-nál lehessek sportigazgató. Mindkét klubban sok időt töltöttem el, 7,5 és 9 évet. Soha nem voltam egy vándormadár, lehet, hogy az élet majd mást hoz, de ez az a két klub, ami jobban kötődik hozzám. Azt gondolom, hogy merni kell nagyokat álmodni. A magyar fociért szeretnék tenni. Úgy gondolom, hogy itthon is egyre nagyobb az igény a sportigazgatói pozícióra. Bízom benne, hogy egyre több olyan szakember lesz, aki jól látja el ezt a feladatot, mert a mai futballban elengedhetetlen a jó sportvezető."


Sportigazgatóként feladatod lesz, hogy az utánpótlással kapcsolatban is képben legyél, és tudd azokat a folyamatokat, amik ott vannak. Egyszerre kell a játékospolitikát kialakítani, a vezetőedzővel és az ügyvezetéssel szoros kapcsolatot ápolni, tehát egy nagyon szerteágazó feladat vár rád. Hogy érzed, készen állsz erre vagy vannak még azért vakfoltok?


"Nyilván vannak. Nekem is az a legfontosabb most, hogy minél jobban feltérképezzem a klubot és minél jobban a mezőnyt is, mert az elmúlt időszakban az NBIII-as bajnokság azért valamennyire kimaradt az életemből. De én a feladatoktól nem jövök zavarba, szeretek dolgozni. Játékosként is azt szerettem, ha volt rajtam nyomás, hogyha feladat volt, ha voltak elvárások. Örülök, hogy a Kerületnél az is egy fontos szempont, hogy fiatalokat építsünk fel, és azt gondolom, hogy a klubnak továbbra is ezt a célt kell szolgálni, hogy a magyar fiatalokat a felnőtt futballban kezdjük el foglalkoztatni."

Sokszor hangoztatod, hogy örülsz, hogy tanulhatsz és fejlődhetsz itt, de azért legyünk őszinték, a klub is rengeteget fog profitálni abból a tudásból és tapasztalatból, amit te szedtél össze. Pályafutásod során játszottál külföldön, a válogatottban, az Európa-ligában, tehát ez egy kölcsönös együttműködés lesz. A vezetőedzővel dolgoztál együtt játékosként és edzőként, a keretben pedig van pár olyan játékos, akivel játszottál is együtt. Ezzel kapcsolatosan nincsen benned kérdőjel?


"Nincs. Ezt ki kell zárni. Kommunikáció és ismerkedés szempontjából könnyebb lesz, hogy vannak ismerős arcok. Aczél Zolival a válogatottnál dolgoztam együtt, jó kapcsolatot ápoltunk. Ez most egy más felállás és máshogy kell kezelni, de a keretben lévő játékosokat ismerve ezzel nem lesz probléma. Lehet, hogy lesznek olyan dolgok, amikben nem fogunk egyetérteni, de ez hozzá tartozik. Lehet, hogy néha a véleményeket is kell ütköztetni, de ezt mindenkinek helyén kell kezelni, mert a klub érdekei elsődlegesek."Ha munkába állsz mi lesz az első, amit szeretnél megtenni, mivel tervezed az első pár napodat tölteni?


"Első körben szeretnék minél több időt eltölteni itt a pályán, feltérképezni a felnőtt csapatot, az utánpótlást, szeretném megismerni az itteni rendszert, működést. Az első pár nap vagy hét mindenképpen erről fog szólni."

Le szeretnél majd ülni az edzőkkel és játékosokkal egyesével?

"Igen, első körben az edzőkkel, aztán a játékosokkal. Kíváncsi vagyok a véleményükre, arra, hogy ők hogy látják magukat és a csapatot. Azt én is tapasztaltam, hogy a vezetőedzővel való folyamatos kapcsolattartás az egyik legfontosabb annak érdekében, hogy egy cél legyen, hogy egy irányba húzzuk a szekeret. Kíváncsi vagyok, hogy Aczél Zoli hogy látja ennyi idő elteltével a csapatot. Ugyanez vonatkozik az utánpótlásra is. Ott is szeretnék egyesével leülni majd az edzőkkel. Szerencsére közöttük is vannak ismerős arcok, így bízom benne, hogy nem lesz gond a kommunikációval."


Utolsó kérdésként: otthon mit szóltak ehhez a lehetőséghez?


"A feleségem is örült neki, hiszen ő is érzi rajtam, hogy nekem ez az utam, ez az az irány amerre szeretnék haladni. Édesanyám is nagyon támogató és pozitív volt és a barátaim is, akiknek ki szoktam kérni a véleményét, említhetném itt Huszti Szabit vagy Torghelle Sanyit. Én sem nagyon gondolkodtam, mert abszolút látom a lehetőséget abban, hogy ennél a klubnál ebben a pozícióban el tudom érni azt a célt, amit én is szeretnék. Nagyon fontos, hogy meglegyen a folyamatosság és a lépcsőzetesség ahhoz, hogy az ember igazán sikeres legyen. Így azt gondolom, hogy ehhez jelenleg a legjobb helyen vagyok."#tve1887 #obudaikekfeher #obuda #tvelabdarugas

bottom of page