top of page
Keresés

Közeledik a téli felkészülési időszak vége, gyorsértékelés Aczél Zoltánnal

Beszélgetés a felkészülésről, az edzőmeccsekről, az új játékosokról és a szezonrajtig hátralévő programról.


A vége felé jár a felkészülési időszak, a csúcsterhelésnek vége, csapatunk már a gyorsító edzéseket végzi. A napi két edzést immáron felváltotta a napi egy tréning, a tervezett felkészülési mérkőzésekből pedig már csak egy van hátra. Éppen ezért gondoltuk úgy, hogy talán időszerű lenne leülni vezetőedzőnkkel, Aczél Zoltánnal, hogy kicsit kiértékeljük a mögöttünk álló időszakot, beszéljünk az új érkezőkről és képet kapjunk arról, hogy a bajnoki rajtig hátralévő hetekben milyen program vár még a csapatra.


A felkészülési időszak január 3-án vette kezdetét, de a játékosok már az ünnepek alatt sem pusztán a pihenéssel töltötték az idejüket, egy rövid szünetet követően személyre szabott futóedzéseket kellett végezniük előre meghatározott időpontokban. A visszatérést követően napi két edzéssel vette kezdetét a csúcsterheléses része a felkészülésnek, többnyire futás, erősítés, mobilizáció, technikai gyakorlatok, egymás elleni játék, meccsszituációk gyakorlása, és persze edzőmeccsek adták a program nagy részét. Heti 8-9 edzés, szerda-szombat ritmusban edzőmérkőzések, érthető, hogy ezeken a találkozókon egy ilyen intenzív munkát követően kicsit talán nehezebben mozognak a lábak.


Az edzőmeccsekről


Az edzőmeccsek sorozatát a Budafok elleni nyitotta csapatunk, a keretben sok fiatallal és edzéslehetőséget kérő játékosokkal, valamint próbajátékon lévő futballistákkal. Erről a találkozóról itt írtunk bővebben, edzői értékeléssel kiegészítve. A sorban a következő edzőmeccs a dunaújvárosi volt, ez volt az a találkozó, ahol fiatal játékosunk, az utánpótlásból felkerült Kósa Marci megszerezte első találatát. Természetesen erről az összecsapásról is beszámoltunk.A Népligetben, idegenben játszottuk harmadik felkészülési mérkőzésünket, az FTC II. ellen. Ezen a találkozón már frissebben mozogtak a játékosok, 3-0-ra meg is nyertük a találkozót.


„A Fradi ellen a játék kicsit már közelített afelé, amit látni szeretnénk. Fontos hangsúlyozni, hogy minden meccs egyforma: amiben változtatni szeretnénk a félévben, azok a mentális dolgok, mert szerintem elsősorban emiatt alakult ilyen katasztrofálisan az ősz. A Fradi elleni meccsen is láttam a koncentrációt, a jó hozzáállást, mint ahogy a Budafok ellen az első félidőben is, bár ott még felkészületlenebbek voltunk. Kicsit talán nehezen indultunk, de tíz perc után felvettük a ritmust. Játékban is felvettük a versenyt, föléjük kerekedtünk az első félidőben, és sok jó dolgot láttam a passzjátékban, a támadójátékunkban, hiszen három gólt szereztünk.” – értékelte a népligeti találkozót vezetőedzőnk.


A soron következő edzőmeccs, az Iváncsa elleni abban különbözött a többitől, hogy ezúttal már 90 perc volt a penzum szinte a teljes keretnek, addig azért a stáb 45-60 perceket adott a játékosoknak.


„Pontosan emiatt volt várható az, hogy kicsit megül a csapat majd a második félidő közepén. A fáradtságnak volt köszönhető, hiszen még nincsenek felfrissülve a játékosok. A második félidő elejétől a 75. percig többször lekontráztak minket a vendégek, gólt is rúgtak, de aztán egyenlítettünk és az utolsó negyedórában ismét mi játszottunk fölényben. Megbízható, jó meccs volt egy jó csapat ellen, az ilyeneknek van értelme.” – tért ki az Iváncsa elleni edzőmeccsre Aczél Zoltán.Persze a hibákra is kitért a Mester, kiemelte, hogy a videóelemzések során tisztán látszott, hogy voltak olyan szituációk, amikor például nem jól indította a csapat a presszeket, hogy fentebb védekeztek a játékosok a kelleténél, vagy, hogy nem jól tolódtak. Az Iváncsa felkészülten érkezett a meccsre, voltak jó labdakihozatalai a vendégeknek, de Aczél Zoltán szerint ez természetes, jó csapat az Iváncsa, éppen ezért volt hasznos ellenük az edzőmeccs. Ráadásul azon a szerdán két meccs szerepelt a felkészülésben, a délelőtti összecsapást a Dunaföldvár elleni követte délután. Ez utóbbin többnyire 2005/2006-os születésű fiatalok játszottak, illetve próbajátékon lévő, valamint edzéslehetőséget kérő játékosok.


„Lehet, hogy páran felkapják a fejüket, hogy kikapott a III. Kerület a Dunaföldvártól, de én meg azt mondom, hogy minden tiszteletem a fiataloké, tapsolni kéne nekik! A csapat főként 16-17 éves játékosokból állt fel, hozzájuk csatlakoztak edzéslehetőséget kérő, 6-7 hónapja nem játszók, és a felnőttkeretből alig 1-2 játékos. Ilyen formációban nem játszottak, ráadásul olyan csapat volt az ellenfél, amely bár megye I-es, szinte már most megnyerte a bajnokságot és több száz NB I-es és NB II-es meccset játszó, jó futballisták alkotják a keretét, simán NB III-as középcsapat szintűek. Tényleg nagyon büszke vagyok a fiataljainkra, hiszen 70 percig vezettek, nagyon jó futballal, és csak a végén fordított a Dunaföldvár. Ez teljesen jelentéktelen ilyen szempontból, de az, hogy ezek a fiatalok mit tettek mentálisan és helyenként játékban, szenzációs hozzáállást jelent, és megköszöntem a munkájukat. Ha eljön az idő és a fiatalokra építünk, ezekből a fiukból fogunk meríteni és nem máshonnan.” – beszélt a Dunaföldvár elleni edzőmeccsről Aczél Zoltán, aki az ESMTK elleni találkozóval kapcsolatban csak annyit jegyzett meg, hogy betegség és sérülések miatt hat játékosa hiányzott, akik közül szinte mindenki a kezdőcsapatban kaphatna helyet alapesetben, ez pedig igen komolyan befolyásolta a mozgásterét minden szempontból.


Az új játékosokról


A felkészülési időszak velejárója, hogy új játékosok érkeznek egy csapathoz és természetes, hogy akadnak távozók is. Nálunk sem volt ez másként, jöttek új futballisták és voltak távozók is, az ezzel kapcsolatos információkat ebben a cikkünkben osztottuk meg szurkolóinkkal. Aczél Zoltán elégedetten értékelte az új fiúkat, akik az edzőmeccseken is bizonyították, hogy nem véletlenül kerültek Óbudára, illetve, ha már a játékosokról beszéltünk, akkor kitért a sérültekre is egy gondolat erejéig.


Különböző erőállapotban érkeztek: van, aki jobban le van edzve, van, aki többet játszott az utóbbi félévben és van, aki alig. Ettől még nem lett rosszabb futballista, de nincs olyan fittsége, úgyhogy szintre kell hozni. Mindegyik új játékos hozzáállásával, viselkedésével, beilleszkedésével, öltözői kohéziójával elégedett vagyok. Sajnos jelen pillanatban többen is betegek és sérültek, a régiek közül Kulcsár Dávid a vádlijával, Marques a hajlítójával szenved, emellett van 3-4 betegünk, akik 40 fokos lázzal fekszenek otthon. A profi keretünkből azért megérezzük, ha kiesik pár ember, a terveim szerint 20 játékosnak kellene együtt lennie most, de egyelőre nem vagyunk ennyien.A szezonrajtig hátralévő idő programjáról


Ami pedig a további programot illeti, edzőmeccsből már csak egy van betervezve, a Honvéd II. elleni (február 4-én), illetve a napi két edzéses időszaknak is vége. A következő hetekben már a gyorsaságfejlesztésen, a robbanékonyságon, a frissítésen, a pontrúgásokon, a taktikai feladatok begyakorlásán lesz a hangsúly. A tervek szerint a stáb teljesen visszavesz a terhelésből, hiszen az utóbbi közel négy hétben a fizikális részt megkapták a játékosok.


„Nagyon normálisan, becsületesen dolgoztak a fiúk. Tényleg csak a frissítés, az apró simítás, a finomhangolás jön, majd beállunk a bajnoki ritmusú edzésére. Valóban jó munka zajlott, nem lehet rájuk panaszom, nem kellett veszekednem velük, pedig sok volt a terhelés. Aminek viszont a legjobban örülök: sokkal jobb a hangulat, sokkal jobb az öltözői kohézió, és ez az, ami előrébb viheti a Kerületet.” – zárta a felkészülési időszakot összefoglaló beszélgetést Aczél Zoltán.bottom of page