top of page
Keresés

Komoly célokat szövögetnek Óbudán a férfi vízilabda terén isNői vonalon évek óta meghatározó tényezője a magyar vízilabdának a III. kerületi TVE. Nem biztos, hogy mindenki tisztában van vele, de férfi vonalon is komoly eredményeket ért el klubunk, olyannyira, hogy az első két bajnoki kiírást anno meg is nyerte. A múlt tehát dicsőséges, ám szakosztályvezetőnk, Bárány Attila vezetésével egy maroknyi csapat a fejébe vette, hogy klubon belül újra megerősíti, felépíti a férfi csapatot. A jelenlegi helyzetről és a jövőbeli tervekről Ofner Dániellel, a csapat rutinos játékosával beszélgettünk.


A Budapest Bajnokságban indultok. Mesélj ennek a hátteréről: hogyan néz ki a bajnokság és a rendszer felépítése?


Több bajnokság van itthon a férfi felnőttcsapatoknak, többek között az OB I, OB I/B, az OB II és a Budapest Bajnokság. Ez utóbbi kicsit azért vegyes, mert itt indulnak Masters csapatok, ugyanakkor fiatalok is. Általában a fiatalabbaknál azok a játékosok kerülnek ezekbe a csapatokba, akik például ifi után nem tudnak elhelyezkedni OB I-es csapatban, OB I/B-sben pedig nem akarnak, mert már mondjuk elkezdték a privát életüket. Vegyes az egész, mert vannak válogatottat megjárt, nagyon sok OB I-es meccsel rendelkező játékosok is, és olyanok is, akik fiatalabb csapatokban játszottak például utánpótlásban. Talán a mi csapatunk tükrözi a legjobban, hogy miről szól a bajnokság, hiszen három észre oszlik a keret – a mag 40-50 év között van, mi gyerekkorunkban együtt játszottunk, több ezer OB I-es meccs van mögöttünk. Hozzánk jött egy olyan társaság, akik 30-40 év közöttiek, ők nem feltétlen játszottak OB I-ben, de utánpótlásban jó eredményeket értek el. A harmadik „lábat” a Kerület ifijátékosai jelentik, ők kerülhetnek majd fel komolyabb csapatokba később. Ők képviselik az új generációt, és remekül össze tudtunk forrni.


Említetted, hogy fontos, hogy a mi ifijátékosaink – hiszen nincs felnőttcsapatunk – itt pallérozódhatnak, és ha úgy játszanak, OB I/B-s vagy akár OB I-es csapatokba is beverekedhetik magukat. Van feljutási lehetőség ebből a bajnokságból?


Van egy alapszakasz, ahol mindenki játszik mindenkivel egyszer, visszavágók nélkül. Ezt most vezették be, mert 18-20 csapat van, ennyi nem volt korábban. Ahogy ennek vége, jön a Final Four, ahol az első négy játszik a bajnoki címért. Ez következik hamarosan számunkra is, hiszen a második vagy harmadik helyen jutunk be a legjobb négybe. Két vereséget szenvedtünk eddig a szezonban: egyet a Fraditól, egyet a SOTE-tól, emellett egy döntetlent játszottunk. Mindenféleképpen döntőt szeretnénk játszani, hiszen a csapatunk kompletten nem nagyon kap ki – összesen három vereségünk van az elmúlt két évből, és csak akkor tudtak legyőzni minket, amikor betegségek, sérülések hátráltattak minket. Úgy számolunk, hogy komplettek leszünk és szeretnénk megnyerni a bajnokságot.


Tegyük fel bajnokok lesztek, mi a következő lépcsőfok onnan?


Akik fel akarnak jutni, végig kell járniuk a ranglétrát, és ennek a Kerület is példája lehet majd. Az OB II-ből kell elindulni felfelé, oda lehet nevezni. Ez lehet az első állomás – azért jöttünk ide játszani, hogy a Kerület utánpótlásából kiöregedő játékosokat beépítve legyen egy olyan csapat, ami szépen lassan elkezd felfelé haladni. Ez egyfajta alternatíva a fiataloknak: ne hagyják el a Kerületet, és érezzék, hogy lehet küzdeni itt még nagyobb célokért. A vezetés célja is az, hogy ezeket a játékosokat itt tartsák és legyen a Kerületnek a női mellett ismét férfi OB I-es csapata. Kevesen tudják, de a Kerület többszörös magyar bajnok, az első két bajnokságot is megnyerte például.


Milyen játékerőt képviselnek a fiatalok a csapatban az öregebbek mellett? A tapasztalatot nyilván meg kell szerezni, de hogy állnak minőségben, tudásban?


Amit láttunk tőlük az utóbbi időben, az nagyon pozitív. Korábban én sem tudtam, milyen munka folyik itt, de az a három-négy játékos, akiket be szoktunk írni, nagyon komoly erőket képviselnek. Sokat játszanak, gólokat lőnek, ráadásul fontos gólokat. Van ráció ebben az egészben, nagyon jófelé mennek, ráadásul vannak, akik jövőre és az azt követő évben is ifik lesznek.


A cél most az, hogy döntőt játsszatok és lehetőleg megnyerjétek azt. A közelebbi jövőt illetően mit lehet megfogalmazni? Ugyanekkora elánnal indultok a következő szezonban ugyanebben a bajnokságban, úgy, hogy még jobb teljesítménnyel végezzetek?


Így van. A fő cél, hogy minél több fiatalt tudjunk beépíteni. Akik most játszanak közülük nálunk, úgy játszanak, hogy aznap lejátszanak már egy meccset az utánpótlásban vasárnap délelőtt, vasárnap délután pedig ebben a bajnokságban ugranak medencébe. Szeretnénk, hogy amikor kiöregednek az utánpótlásból, ne abbahagyják a vízilabdát, esetleg elvigye őket egy másik csapat, hanem stabil játékosok legyenek itt. Még egyszer mondom, erre minden esély megvan: vannak olyan fiatalok, akik nagyon jó képességekkel rendelkeznek, és ez nagyon biztató a jövőre nézve.


Ofner Dánielék következő meccse már a Final Four elődöntője lesz a SOTE csapata ellen. A találkozót vasárnap a népligeti FTC pályán rendezik 11:30-kor.

bottom of page