top of page
Keresés

Kulcsár Dávid: „Ha fejben rajta vagyunk a meccsen, akkor nem lehet gond a Gyirmót ellen”Hétközi fordulót rendeznek az NB III-ban, a Nyugati Csoport 28. fordulójában csapatunk a Gyirmót FC Győr II. otthonában lép pályára. Papíron az összecsapás nem jelenthet gondot, hiszen a Gyirmót legutóbbi négy meccsét elvesztette, hazai pályán pedig utoljára még novemberben tudott győzni, de azt már megtanulhattuk, hogy egyrészt a kötelezőnek tűnő győzelmeket a legnehezebb behúzni, másrészt egyszerűen nincs olyan, hogy könnyű meccs. Így van ezzel Kulcsár Dávid is, aki szerint valóban nem lesz egyszerű az idegenbeli összecsapás, ugyanakkor úgy gondolja, hogy ha a csapat fejben rendben lesz, akkor nem lehet gond. „Kulival” nem csak az aktuális bajnokiról beszélgettünk, hanem szóba került a legutóbbi Érd elleni összecsapás, valamint a mögötte álló nehéz időszakról is mesélt.


Az Érd elleni bajnoki lezártával egy igen sűrű hét vette kezdetét csapatunk számára, hiszen a mai napon hétközi fordulót rendeznek, vasárnap pedig újabb bajnoki vár Aczél Zoltán együttesére. A hétközi forduló ugyanakkor csak a laikus számára tűnhet „soknak”, a játékosok többsége kifejezetten szereti ezt, így van ezzel a hosszú sérülés után visszatérő Kulcsár Dávid is.


Még a Covid-időszak alatt a június úgy telt, hogy folyamatosan szerda-szombat ritmusban játszottunk, én ezt nagyon szerettem. A meccsterhelést jobban éli a játékosok többsége, én legalábbis biztosan így vagyok ezzel. Jobb hetente meccseket játszani, folyamatos az adrenalin, lejátszol kis túlzással egy hét alatt három mérkőzést, közte attól függően végzed az edzéseket, hogy mennyit játszottál, de az is lehet, hogy regenerálsz, kompenzálsz a két bajnoki közötti napon, vagy van mondjuk egy szabadnapod, aztán megint jön egy meccs.” – mutat rá rutinos védőnk, hogy ő miért is szereti jobban a hétközi fordulóval megtűzdelt időszakokat.


Gyengélkedő házigazda vár csapatunkra


A 28. fordulóban a Gyirmót FC Győr II. ellen lépünk pályára idegenben. Riválisunk nincs kifejezetten jó formában, bár legutóbbi mérkőzésén idegenben a Csornát magabiztosan győzte le, ugyanakkor az azt megelőző hét mérkőzésén nem sikerült nyernie. A Gyirmót jelenleg a tabellán a 15. helyet foglalja el, 29 ponttal, éppen három egységgel megelőzve a Kelen csapatát, amely a Teskánd ellen játszik a fordulóban, így egy esetleges győzelemmel behozhatná közvetlen riválisát. Éppen ezért vendéglátónk számára égetően fontos lenne, hogy legalább ponttal zárja a szerdai összecsapást és megtartsa előnyét a Kelennel szemben. Ördög József együttese hazai pályán novemberben, a Bicske ellen nyert utoljára, az azt követő négy bajnokiját viszont elvesztette.


Hat mérkőzés óta veretlenek vagyunk, de...


Csapatunk ilyen gondokkal nem küszködik ugyan, de maradéktalanul azért mi sem lehetünk elégedettek, mert bár hat meccses veretlenségi szériában vagyunk, de például az Érd elleni hazai összecsapást nagyon jó lett volna megnyerni. Ugyanakkor pozitívumként mindenképpen ki kell emelni, hogy a tavaszi idényben idegenben három bajnokiból hármat nyertünk.Az Érd elleni meccset nagyon jól kezdtük, úgy éreztem, hogy éles a csapat, hogy meccsben vagyunk. A veszprémi volt még ilyen. Az Érd ellen a büntetőig úgy voltunk, hogy jól játszottunk, uraltuk a játékot. A tizenegyest persze mi hoztuk össze, de azt beszéltük a mérkőzés után, hogy belülről mindenki úgy érezte, hogy ez egy sima meccs lehet, csak jó lett volna rárúgni a másodikat. A gól megzavart minket, eltelt a félidő igazából úgy, hogy nem volt átütő helyzetünk. Gyúrtuk őket, de összességében azt a magabiztosságot elvesztettük, amit addig éreztünk. Ezt nem szabad, hogy megtörténjen. Mert igazából mi történt? Semmi! Kiegyenlítettek, de a szituáció körülbelül olyan volt, mintha 0-0 lett volna. Ezt kell nekünk rutinosabb játékosoknak jobban menedzselnünk, hogy a kevésbé tapasztalt társakat megnyugtassuk ilyenkor, hogy azért, mert kapunk egy gólt még nincs vége a meccsnek. Azzal nem kell foglalkoznunk, hogy a riválisnak milyen „játékölő” taktikája van, nekünk a sajátunkat kell játszanunk. Nem szabad gólokat ajándékoznunk az ellenfeleknek. Illetve, ha bekapunk egy gólt, akkor tovább kell nyomnunk és rá kell erőltetnünk a riválisra az akaratunkat még akkor is, ha az első félidőben nem jön össze. A másodikban voltak lehetőségeink, nekem is volt egy, amit végül nem tudtam kihasználni. Lehet, hogy akkor rossz döntést hoztam, és ha frissebb vagyok, ha tisztább a fejem, ha több meccs van már bennem, akkor jobb döntést hozok és mondjuk visszapasszolom Elek Bencének. Én általában ebben a helyzetben passzolni szoktam, de most úgy éreztem, hogy lőnöm kell. Ilyen szituációkban dönthettünk volna jobban, és akkor a végjátékban talán be tudtunk volna találni és a meddő mezőnyfölényt góllal tudjuk nyomatékosítani.” – idézte fel az Érd elleni bajnokit Kulcsár Dávid.


Hosszúra nyúlt kihagyás, sikeres visszatérés


Védőnk egy nagyon kemény időszakot tudhat maga mögött, az idény elején egy kéztörés miatt volt kénytelen hosszú időt kihagyni, majd a téli felkészülés alatt a lába sérült meg, így újra partvonalon kívülre került, pedig akkor már látta az alagút végét, így az újabb sérülés és az azzal járó kihagyás méginkább mélyen érintette. A visszatérés ugyanakkor úgy tűnik, hogy jól sikerült, az Érd ellen 60+ percet játszott, azt megelőzően viszont végig játszotta a Teskánd elleni találkozót.


Örülök, hogy visszatértem! Engem ez éltet, hogy a pályán vagyok. A Mesterrel megbeszéltük, hogy ha jelzem, hogy ennyi volt bennem, akkor jön a csere. Ezt rám bízza, szerencsére tart annyira profinak, bízik bennem annyira, hogy tudja, hogy józan döntést hozok. Az Érd ellen a félidőben jeleztem, hogy nem fogok majd végig menni. Nem is a tüdő miatt, hiszen az adrenalin visz ilyenkor, sokkal inkább a bal lábamban éreztem egy minimális fáradtságot a vádlimban, a hajlítómban és jeleztem, hogy készüljenek cserére a második félidőben valamikor. A Teskánd elleni 90 percet és az Érd elleni 65 percet nem lehet összehasonlítani, az Érd egy komolyabb csapat, a terhelés is komolyabb volt ellenük. Örültem a 90 percnek, sőt már a Veszprém ellen is játszottam 20-25 percet. Fokozatosan építjük fel a visszatérést, a terhelés, meccsről meccsre érzem, hogy jönnek vissza az automatizmusok, amelyek engem jellemeznek. Figyelek a testemre, a jelekre, mérkőzés előtt és után is figyelek a nyújtásra vagy a bemelegítésre, hogy ne lépjek ugyanabba a folyóba, hogy ne legyen semmi gond. Előbb utóbb jönni fog majd a meccsen is, hogy jó döntést hozok, hogy mondjuk felverem a vinklibe, vagy visszapasszolom a társnak. A kihagyás, az a hét hónap, az meglátszik, de csak a meccsterheléssel tud visszajönni minden.” – beszélt a jelenlegi helyzetről, a visszatérésről és a fokozatos terhelésről Kuli, majd kitért a sérülés legnehezebbnek tartott részére, a lelki oldalára.A legnehezebb részén túl vagyok. A kihagyás, a távollét volt a legnehezebb, hogy nem lehettem pályán. Én imádok focizni, ez éltet, a pályán érzem jól magam, fél embernek éreztem magam a sérülésem alatt. Hiába rehabilitáltam, nem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettem volna. Az őszt elengedtem, a téli felkészülés nagy részét meg tudtam csinálni, aztán a végén jött a vádlisérülés, pont akkor, amikor jött volna a meccsterhelés, az edzőmeccsek. Na, az visszanyomott a víz alá, de vannak szerencsére olyan emberek mellettem, akik tudnak segíteni ilyen helyzetekben. Amin az ősszel átmentem, azt senkinek nem kívánom, de túl vagyok rajta és bízom benne, hogy nem lesz már gond. Próbálok figyelni a részletekre, figyelni magamra, hogy nehogy kimaradjon még egyszer 4-5 hét. A Mesterrel jó a kapcsolatom, meg tudjuk beszélni ezeket a szituációkat. Annak örülök, hogy most minden rendben van, hogy itt tudok lenni a csapattal folyamatosan, hogy meccseken tudok játszani, hiszen ezért csinálom még mindig, mert szeretem a sportot, szeretem a focit.” – adott betekintést egy sérülés, egy hosszú kihagyás lelki részébe a 35. születésnapját nemrég ünneplő játékosunk, majd rátért a csapat előtt álló feladatra, a Gyirmót elleni bajnokira.


Nem lesz egyszerű a Gyirmót ellen. Teskándon sem volt egyszerű, pedig az eredmény mást mutat. Az első két percben viszont nekik volt két ziccerük, de Hajag (Hajagos Tamás, a szerk.) bravúrt hozott mindkétszer. De mindegy, hiszen mindenki arra emlékszik majd, hogy nyertünk 3-0-ra Teskándon. Mondhatnám, hogy attól is függ, hogy ki játszik vissza az ellenféltől, de teljesen mindegy. Nekünk nyerni kell Gyirmóton, tavasszal csak nyertünk idegenben, ezt a tendenciát kell folytatnunk! Más mentalitással játszunk, ezt már a PAFC ellen is lehetett látni, csak ott nem jött ki a lépés. Azt gondolom, hogy ha mi fejben rajta vagyunk a meccsen, ha rendben van a mentalitásunk, akkor – bár alakulhat úgy, mint az Érd ellen, hogy nem jön össze semmi – nem lehet gond Gyirmóton sem. Szeretnénk minden egyes meccset megnyerni, lépésről lépésre haladni. Oda kell menni és meg kell nyerni a bajnokit, ha nehezebben akkor nehezebben, ha könnyebben akkor könnyebben, de le kell menedzselni a meccset, jobban, mint az Érd ellen. Nem szabad, hogy megfogjon minket egy bekapott gól, jól kell kezdeni, ahogy az Érd ellen vagy a Veszprém ellen és nyomni kell végig!” – adta ki az ukázt Kulcsár Dávid.


Közvetlen riválisaink közül a 28. fordulóban az Érd hazai pályán a tavaszi szezonban eddig remeklő Puskás Akadémiát fogadja, a Nagykanizsa az ETO Akadémiát látja vendégül, a listavezető Tatabányára papíron nem vár nehéz találkozó, hiszen a Balatonfüred látogat a Grosics Gyula Stadionba, míg a Veszprém a Zsámbékot fogadja. A Gyirmót FC Győr II. elleni találkozó 16 órától veszi kezdetét.bottom of page