top of page
Keresés

Kun György: életük mérkőzése lesz ez a gyerekeknek!


Bár felnőtt csapatunk már befejezte az idényt, az utánpótlás számára még rendeznek fontos mérkőzéseket, hiszen a hétvégén rajtolnak a feljutásért zajló párharcok. Kun György együttese elképesztő alapszakaszt tudhat maga mögött, amely során sokáig veretlenül menetelt a bajnoki cím felé, majd jött egy apró hullámvölgy, ám az első hely természetesen nem forgott veszélyben. A java azonban még hátra van, hiszen fiataljaink szombaton a feljutásról döntő párharc első mérkőzésén lépnek pályára, mégpedig a veszélyes ellenélnek ígérkező UDSE ellen.


Kun György csapata 20 győzelemmel, 5 döntetlennel és mindössze 1 vereséggel, hat pontos különbséggel zárta a szezont a tabella élén, 26 meccsen 108-szor volt eredményes és mindössze 29 gólt kapott. Az UDSE a Kerülethez hasonlóan kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott a Keleti csoportban, 23 megnyert meccs, 1 döntetlen és 2 vereség volt a mérlege, 135 rúgott és mindössze 21 kapott góllal, nyolc ponttal megelőzve az Eger együttesét.


Elképesztő menetelést hajtottatok végre a szezon során, sokáig veretlenek voltatok, utcahosszal vezettétek a bajnokságot. Volt egy kisebb hullámvölgy, ám a végső győzelem nem forgott veszélyben. Mennyire volt nehéz, vagy éppenséggel könnyű rendet tartani a gyerekek fejében, megtartani a koncentrációjukat?


Tulajdonképpen nekünk a Főnix után vége volt a bajnokságnak, de nem volt könnyű bennük fenntartani a tüzet. Sokat gondolkoztam azon, hogy hogyan oldjuk ezt meg, hogy a lelkesedést hogyan tartsuk meg a gyerekekben, aztán igazából előálltam nekik azzal, ami a legegyértelműbb: ez életük mérkőzése, de persze nekem is megmondom őszintén. Ezért dolgoztunk az elmúlt másfél évben! Elkezdtük ezt a munkát és tulajdonképpen ez lehet a csúcspontja ennek az évnek.


A feljutás lehetősége, a tét mennyire nyomja rá a bélyegét a mindennapjaitokra?


Nem vagyunk idegesek. Én azt érzem most már jó két hete, hogy nyugodtan készülnek a gyerekek, átérzik a fontosságát a párharcnak, de nem beszélünk erről annyit. Tisztában vannak azzal, hogy mi a feladat, két meccses a párharc, meglátjuk, hogy ki bírja majd jobban. Abban biztos vagyok, hogy mi felkészültünk, nem fogok mást kérni, mint az elmúlt időszakban. Nem is szabad szerintem, mert abban komfortosak. Abban, hogy mi fölfelé védekezünk, hogy agresszívan próbálunk játszani és hogy kezdeményezünk. Persze egy-két apróbb változtatás lehet majd a mérkőzésen, ami konkrétan arra a meccsre van kitalálva, de összességében ugyanúgy készülünk, mint bármilyen más összecsapásra.


Az UDSE hozzátok hasonlóan nagyon kiegyensúlyozottan menetelt, ontotta a gólokat és keveset kapott. Mit gondolsz a riválisotokról?


Egy nagyon jó csapat. Megnéztem őket többször, láttam őket felvételen is. Azt kell mondjam, hogy egyénileg is nagyon jó és csapatként is jól funkcionálnak, jó futballt játszanak, hasonló stílusban szerepelnek, mint mi, az UDSE is próbál fönt védekezni. De egy biztos, ilyen erősségű és minőségű ellenféllel, mint mi, még ők se találkoztak a bajnokság során, tehát ez egy érdekes összecsapás lesz. Én nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy hogyan tudunk ebbe a párharcba beleállni és hogy tudunk erre a két meccsre felpörögni, nem vagyok abban biztos, hogy ők nem félve jönnek ide.


(Fotó: Szabó Péter)


Azt mondtad, hogy nem fogsz mást kérni a játékosaidtól, csak, amit eddig begyakoroltatok, ugyanakkor jelezted, hogy egy-két apróságon változtathatsz, ahogy azt is mondtad, hogy sokat láttad az ellenfelet. Mi az UDSE erőssége, illetve mi lehet az, amiben meg lehet fogni, mely csapatrészünknek kell – ha van ilyen – extrát hoznia?


Sok terület van mögöttük, így fogunk tudni játszani a két szélére. Gyors embereink vannak fölfelé, de nem csak a kontrákra gondolok, hanem arra is, hogy melyik oldalt akarjuk majd lebontani náluk, tehát megvan a tervünk arra hogyan akarjuk lehozni ezt a meccset. Úgy készülünk erre a párharcra, mint egy BL-meccsre. A másfél év alatt átadtam mindent, amit eddig tanultam edzőként 12 év alatt a fociról, illetve amit játékosként magamra szedtem, legyen szó játékelemekről, vagy a mentális részéről a labdarúgásnak. Ez egy nagyon jó közösség, nagyon jó a kapcsolatom a gyerekekkel. Ők azért tudják, hogy egy szenvedélyes edző vagyok, de azt is tudják, hogy nagyon szeretem őket és ez nagyon fontos nekik, hogy érzik, hogy biztonságban vannak. Ezáltal bíznak magukban és én is bízom bennük.


Itthon kezditek a párharcot, ennek van bármiféle jelentősége?


Őszinte leszek, szerintem ezen a két összecsapáson meccselni kell. Óriási a tét! Szintet tudsz lépni, osztály tudsz lépni. A bajnoki szezon során nem kellett sokat, vagy sokszor meccselni. Hoztuk a magunk játékát, a ránk jellemző stílust és az többnyire elég volt a győzelemhez. Most viszont azt gondolom, hogy erre a meccsre elő kell vennem nekem is a legjobbamat. Azt gondolom, hogy van jelentősége, hogy itthon kezdünk, hiszen merőben más felfogásban fogunk kezdeni, mintha idegenben rajtolna a párharc számunkra. Figyeltünk arra, hogy mindenre legyen lehetőség szerint forgatókönyvünk, tehát teszem azt, ha nem megy fönt a védekezés, akkor arra is legyen megoldásunk kéznél.


Beszéljünk egy picit arról, hogy mit jelentene a feljutás a csapat és természetesen a Klub számára.


A felsőbb osztályban a résztvevők java NB II-es csapatok. Ott van a Zalaegerszeg, a Kecskemét, velük játszottunk is edző mérkőzéseket, vagy a Pécs. Érezhető az osztálykülönbség, kemény, jó csapatok. Nekünk azért is fontos ez, mert a célunk az, hogy minél jobb versenykörnyezetben legyenek a gyerekek. Azért ebben a bajnokságban nekünk nem mindegyik mérkőzés volt igazán megerőltető, nem szeretnék senkit sem megsérteni, vagy nagyképűnek tűnni, de nekünk ebben a bajnokságban hat-hét éles meccsünk volt igazából, maximum nyolc, amire azt mondtam, hogy ezek valóban jó mérkőzések voltak. A többi pedig olyan, ahol az ellenfélen már túlléptünk fizikálisan vagy éppen játékban. Azt gondolom, hogy számunkra az osztályváltás azért is lenne fontos, hogy a legjobbjainkat meg tudjuk tartani, hogy komoly perspektívát, jövőképet tudjunk nyújtani a gyerekeknek, akik így folyamatosan jobb csapatok ellen szerepelhetnének.


Kun György U16-os csapata szombaton 10 órától hazai pályán kezdi meg az UDSE elleni párharcot, a visszavágóra pedig június 7-én, szerdán kerül sor 17 órától a Fővárosi Vízművek SK Sporttelepen.

bottom of page