top of page
Keresés

#maradjotthon, villáminterjú Hoffmann Teréz atlétikai szakágvezetőnkkel

Egyesületünk múltjában rengeteg írásos anyag található az atlétika szakosztályról. A Nemzeti Sport 1905-09-17 / 38. számában ez olvasható: "A I I I . k e r ü le t i T. é s V E . v e r s e n y e Atlétikai sportunk haladásáról és fejlődéséről mi sem tesz nagyobb tanúbizonyságot, mint az, hogy a közel múltban rendezett atlétikai versenyeken a nevezők száma jóval felül múlta a 60—70-et. Örömmel konstatáljuk azt, hogy atlétikai életünk helyes mederbe terelődött. Lapunk ebből részt mer követelni magának, mert mi voltunk azok, kik állandóan hangoztattuk azt, hogy kisebb egyleteink feladata a junior és hendikep versenyek rendezése, mint egy előkészítéséül a nagyobb egyesületeink által rendezendő klasszikus viadalokra. A III. ker. T. és VE. által rendezett verseny egyike volt a legszebb junior versenyeknek. Helyes és körültekintő rendezés jellemezte s a rendező egyesület vezetőségének önfeláldozó agilitása meghozta a maga gyümölcsét és elfelejtette a pálya egyik-másik kisebb fogyatékosságait. A III. ker. TVE. olyan sportérzékkel rendezte versenyét — és ép ez késztet bennünket arra, hogy bővebben foglalkozzunk vele — hogy szükségesnek tartjuk egy és más apró körülményre felhívni figyelmét. Első sorban is a kalapács vetés helyét kell lehetőleg a football pálya közepére áttenni és a legnagyobb szigorral megakadályozni azt. hogy a közönség az eldobó hely közelébe férkőzhessék. Nálunk még a kalapács vetés nagyon kezdetleges és egy rosszul sikerült dobás a legsúlyosabb szerencsétlenségeket vonhatja maga után, ha a közönség a kalapács vető közelében tartózkodik. A futó pálya salakját meg, hetenkint legalább kétszer hengerelni kellene és akkor a különben jól alapozott pályából egy első rangú futó pálya válhatnék. Maguk a versenyek arról tettek tanúságot, hogy egy biztató generáció fejlődik."

Azóta eltelt 115 év


Atlétika szakosztályunk Hoffmann Teréz kitartó munkájának köszönhetően az utóbbi években újra megújult. Az új létesítmény, ahol már minden feltétel adott az atlétika szerelmeseinek, ebben sokat segített. Ennek a sportfejlesztésnek köszönhetően egyre több gyermek kezdhetett ismerkedni az atlétika alapjaival. De szakosztályunkban már nemcsak utánpótlásnevelés folyik, vannak már felnőtt mezőnyben versenyző atlétáink is. - Hol tartottunk most 2020 tavaszán?

- Amennyiben a járvány előtti időszakot nézem, azt mondhatnám, hogy előrébb, mint valaha. Sportolóinknak biztosított lehetőségek (infrastruktúra, szakemberek) messze a legjobbak az elmúlt 11 év alatt. Fiatal sportolóink, versenyzőink kiváló adottságokkal rendelkeznek ahhoz, hogy sikeres sportemberekké váljanak. Viszont nem szabad megfeledkezni a jelenlegi helyzetről, nehéz megjósolni, hogy hol fogjuk folytatni, amikor a járvány véget ér. - Hogy élted meg a világjárvány okozta következményeket?

- Szokták mondani: „Ember tervez……”, de gondolom ezzel a legtöbben így voltak. Nálam először jött az ijedtség, aztán a remény, hogy nem tart sokáig, majd ezt követte a hosszútávú tervezés, berendezkedés az adott helyzetre, ami jelenleg is tart. - Az egyetemi munkád, hogy alakult a járvány idején? - Mivel az online felületek már minden fórumon jelen vannak, így az oktatás területén is, a munka folytatódik, meg kell tanulnunk nyitottnak, rugalmasnak lenni az újra. A jelenlegi helyzet szerintem, folyamatos kreativitásra, tanulásra ösztönöz minket. - Hogyan tudod mozgásban tartani, motiválni az egyesület atlétáit? - A kollégákkal egy fórumon érjük el a szülőket, gyerekeket. Próbálunk összeállítani otthon végezhető mozgásanyagokat, amelyekkel megőrizhetik kondíciójukat és fejleszthetik koordinációjukat a gyerekek. Erről kértük a fiatalokat készítsenek rövid feljegyzést, illetve rajzokat az ”edzésnaplóba”. A rajzokból majd mikor újra találkozunk, készítünk egy montázst.

Ezen felül elkezdtünk érdekességeket összeállítani a sportvilágáról, amit hetente küldünk el csoportokba. Nem olyan rég született meg a gondolat, hogy egy online társasjátékot szervezzünk (ehhez fiatal kollégáim segítsége szükséges), ahol sportos feladatok, kérdések lennének. Együtt játszhatnánk a gyerekekkel, szülőkkel mondjuk skypon vagy bármilyen más fórumon. Tervezünk egy futóversenyt, amit akár otthon helyben, futópadon, kertben is végezhetnének a gyerekek, amihez egy applikációt használnánk. A járvány végén pedig kihirdetnénk a győztes, illetve összeadva az eredményeket, büszkék lehetnénk a közös teljesítményünkre.


Szeretném ezúton is megköszönni kollégáim áldozatos munkáját, illetve a gyerekek és a szülők folyamatos motiváltságát.

A Magyar Atlétikai Szövetség oldalán jelenleg ez olvasható: "Kedves Atléták, Sportszakemberek, Tagszervezetek! Az elmúlt időszak eseményei mindannyiunkat jelentős kihívások elé állítottak, állítanak. Ahogy korábban jeleztük, a kialakult veszélyhelyzethez valamint az ennek következtében történt létesítmény-használati korlátozásokhoz és versenyhalasztásokhoz/törlésekhez természetesen a mi versenynaptárunknak, versenyrendszerünknek is alkalmazkodnia kell. A szakági referensek bevonásával a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján létrehoztunk egy alternatív versenynaptár tervezetet. Annyi bizonyos, hogy ez a tervezet is napról napra változásokon fog átmenni az újabb információk és döntések nyilvánosságra hozatalával. A lehetőségekhez mérten természetesen az összes elmaradó versenyt igyekszünk pótolni, ezek közül is a felnőtt és korosztályos országos bajnokságok valamint a csapatbajnokság prioritást élveznek!" - Volt-e, illetve van-e olyan verseny, melyen részt tudnak venni versenyzőink?


- Természetesen jelen voltunk minden korosztályos versenyen. Azt gondolom, hogy nyár közepe, vége felé indul majd újra a versenyidőszak. A kollégák részéről biztosan nem okoz majd nehézséget a gyerekek versenyeztetése. Ellenben a nyári időszak mindig nehéz a sportolók mozgósításában, hiszen a családok nyaralnak, gyerekek a nagyszülőknél töltenek sok időt. Úgy gondolom, hogy a munka újra indulására készen kell állnunk, hogy ott tudjuk folytatni ahol abbahagytuk.


- Milyen jövőképet látsz magad előtt?


- Erre nehéz válaszolni, hiszen az ember logikusan végiggondolja a helyzetet és több lehetőség is kirajzolódik. Egy dolog biztos, hogy reménykedem abban, hogy ott tudjuk folytatni ahol abbahagytuk.

- Mit üzennél a TVE családjának?


- Kívánok mindenkinek jó egészséget, kitartást!#tve1887 #tveatletika

bottom of page