top of page
Keresés

Motiváltan készül a Veszprém elleni rangadóra a születésnapos Papp MátéVasárnap újabb rangadó vár csapatunkra, az NB III. Nyugati csoportjának 25. fordulójában a listavezető Veszprém lesz a Kerület vendége. A találkozóra motiváltan készül a csapat, így a téli átigazolási időszakban érkezett Papp Máté is. Az pedig már csak külön pikantéria rutinos védőnk számára, hogy éppen a meccs napján ünnepli 30. születésnapját.


A téli átigazolási időszakban Dunaújvárosból érkezett Óbudára Papp Máté. A védő, ahogy mondani szokás nagy fogásnak számított, lévén egy rutinos, NB I-es és NB II-es tapasztalattal rendelkező játékossal bővült neki köszönhetően a keret, aki ráadásul több poszton is bevethető. Máté beilleszkedése gyorsan ment és Aczél Zoltán kezdőcsapatába is hamar bekerült, miután felvette a ritmust és erőállapotban is utolérte magát.


Valóban hamar felvettem a ritmust, és a beilleszkedéssel sem volt probléma, ebben segítségemre volt az is, hogy a játékosok egy részét azért ismertem régebbről. Erdei Gabival például még az utánpótlás-válogatottban játszottunk együtt, Elek Bencét a Puskás Akadémiáról ismerem, csapattársam volt, de a csapat több tagját is, jóllehet ellenfélként, de ismertem. A játék, az érzés is elég hamar visszajött, pedig ugye én azt a bizonyos nagyon komoly felkészülést nem végeztem a csapattal, később érkeztem, így kellett egy pár hét, míg felvettem a ritmust, utolértem magam, megszereztem azt a fizikális erőt, ami a csapatot jellemezte, de ezt követően már mérkőzéseken is be tudtam szállni.” – beszélt a kezdeti időszakról az óbudai szerepvállalása előtt többek között a Puskás Akadémiát, a Videotont, a Nyíregyházát, Csákvárt és Dunaújvárost is megjárt védő.


Aczél Zoltán a Nagykanizsa elleni mérkőzésen is a kezdőcsapatba jelölte Papp Mátét, aki szokás szerint megbízhatóan látta el feladatait, belülről pedig kifejezetten jónak ítélte meg a csapat játékát.


A Kanizsa ellen nagyon jól felkészültünk, Vajkai Dani, a videóelemzőnk nagyszerű anyagot állított össze a stábbal, így tudtuk, hogy melyek az erősségei, vagy a gyengéi az ellenfélnek. Az első félidőben volt egy-két lehetősége a Kanizsának, de a második játékrészben rendeztük a sorainkat, és nem is volt felépített játéka az ellenfélnek, nem adtunk túl sok lehetőséget a Kanizsának. Azt gondolom, hogy az egy nagyon nagy győzelem volt, hiszen a kanizsaiak hazai pályán régóta nem kaptak ki. Belülről jó volt érezni, hogy mindenki akarja a győzelmet és hogy mennyire pozitív a hozzáállása az egész csapatnak.” - idézte fel a Nagykanizsa elleni rangadót rutinos védőnk.Rangadó bizony jut erre a hétre is, a különbség talán csak annyi, hogy az idegenbeli helyett ezúttal hazai pályán lép pályára csapatunk. A feladat nem lesz egyszerű ezúttal sem, hiszen a listavezető Veszprém lesz az ellenfél. Pető Tamás együttese – múlt heti ellenfelünkhöz, a Nagykanizsához hasonlóan - szintén egy komoly veretlenségi szériával a háta mögött várhatja a fordulót, ugyanakkor Papp Máté szerint pont az ilyen rangadók adnak extra motivációt egy játékosnak. Máté számára azonban van valami, ami miatt talán az átlagosnál picit különlegesebb lesz a vasárnapi összecsapás, játékosunk ugyanis éppen aznap ünnepli 30. születésnapját.


Igazából ez is csak egy meccs a sok közül, amit meg kell nyerni, de örülök, hogy vannak olyan meccsek, amelyek rangadónak számítanak ebben az osztályban is. Ez motivál engem is meg szerintem a csapatot is, amikor olyan mérkőzést tudunk játszani, ami egy jó erőpróba lehet. Ezekre készülünk egész héten át, az pedig, hogy születésnapom is van történetesen, ráadásul éppen a 30., az csak külön pikantériát ad az alkalomnak. Igazából nagy jelentőséget nem tulajdonítok neki, a legfontosabb, hogy tudjam segíteni a csapatot.


Ha már segítség, Máté sokak szerint azért is számít nagy fogásnak a szakmai stáb számára, mert több poszton is bevethető, lévén karrierje korábbi időszakában a középpályán is játszott, a legutóbbi pár évben pedig immáron a védelemben nyújt kimagasló teljesítményt.


A Mester az elmúlt meccseken szélső védőként számított rám - alapvetően nem ez a posztom -, de úgy gondolom, hogy a védelem bármely pozíciójában meg tudom csinálni azt, amit kér tőlem. Támadásban kicsit többet várok még magamtól, mert ugye szélső védőként a támadásokat támogatnom kell, de úgy gondolom, hogy ez is jönni fog a későbbiekben, hiszen az elmúlt másfél évben azért belső védőként 14 gólt szereztem, ez azért nem rossz. Elsődleges feladatom azonban szélső védőként a stabil védekezés, abból lehet építkezni előre.” - taglalta röviden a feladatkörét Máté.


És hogy szerinte mi a jó védő ismérve?


Előre kell látnia, hogy mi történhet. A jó védő átlátja a játékot, felkészül azokra a lehetőségekre, amikben a támadó csapat vagy az ellenfél erős és ezeket ahogy elővételezi, meg tudja előzni a dolgokat és átlátja azt a játékot, amit az ellenfél játszik. Fontos nyilván, hogy tudjon szerelni, tudjon kommunikálni. Ez utóbbi kiemelten fontos, hogy beszéljen az előtte lévő játékosokkal és hogy egyben tartsa a védelmet. Én most a legutóbb másfél évben belső védőt játszottam, de ugye középpályás voltam a karrierem nagy részében. Azt gondolom, hogy ez segítségemre vált, ugyanis középen sokkal több inger éri az embert, előre hátra, oldalra kell folyamatosan figyelni, éppen ezért úgy gondolom, hogy jól átlátom a dolgokat hátulról.” – elemezte a jó védő prototípusát Papp Máté.


A beszélgetés végén természetesen szóba került az is, hogy mint védő voltak-e vagy esetleg vannak-e példaképei, akik ehhez a poszthoz köthetőek és ennek kapcsán szóba került egy régi ismerősünk neve is.


Korábbi csapatomból, a Videotonból Juhász Rolandot mondanám, akivel volt szerencsém játszani. Ő egy igazi vezér, ahogy egy másik korábbi fehérvári játékos, a sokszoros portugál válogatott, Marco Caneira is az volt, vezér a pályán és azon kívül is, hihetetlen játékintelligenciával és játéktudással. Ha külföldről kellene példát mondanom, akkor Giorgio Chiellinit és Leonardo Bonuccit említeném. Utóbbinak a mélységi indításai, vagy ahogy mozgatja a társakat, az tanári. Chiellininek pedig a győzni akarása példa értékű és ő egy valóban minden hájjal megkent játékos, aki minden meccset meg akar nyerni, nem ismeri a vereséget, bármit megtesz a sikerért. Remélem, hogy ez látszik rajtam is a pályán, hogy tényleg bármelyik mérkőzésen, bármelyik pozícióban azért dolgozok, hogy a csapat győzni tudjon és a szurkolókat megörvendeztessük a győzelemmel. Itt emelném ki, hogy nagyon örülünk annak, hogy Kanizsára is eljöttek velünk többen, ez sokat jelentett a csapatnak, köszönjük!” – zárta a beszélgetést Papp Máté, akinek nem is kívánhatnánk mást, mint, hogy 30. születésnapját három bajnoki ponttal ünnepelhesse vasárnap.

bottom of page