top of page
Keresés

Pályán kívül is kiszolgáljuk szurkolóinkat–bemutatkozik kommunikációs igazgatónk, Farkasvölgyi GáborGyerekkora óta Óbudán él, járt meccsekre a régi stadionban, a szomszédja mellesleg a klub játékosa is volt anno, tehát igen szoros a kapcsolata a Kerülettel, azaz hitelesen érzi át, mit jelent idetartozni. Sportos családban nőtt fel, lételeme a sport, és bár szállodaigazgatónak készült, mégis az Eurosport kommentátori székében kötött ki. Stílszerű volt, hogy egyszer keresztezi egymást a szakmája és a kék-fehér szín, így néhány hete már a Kerület sajtófeladatait is ő látja el. Kommunikációs igazgatónkkal, Farkasvölgyi Gáborral beszélgettünk.


TVE: Hétéves korod óta óbudai vagy, mondhatni: igazi „ősóbudainak” számítasz. Nyilván sok-sok emlék ugrik be számodra a Kerülettel kapcsolatban a múltból, de mi a legelső, és mi a legkedvesebb ezek közül?


FG: A szomszédom Kovács János, a klub korábbi játékosa, jártunk is a régi stadionban meccseken, amikor ő még itt játszott. Mégis a legelső, a legkedvesebb – egyben talán legviccesebb – emlékem az, hogy hogyan nem lettem TVE-játékos. Mindig is focizni akartam, ezért addig nyaggattam anyukámat, míg lehozott a Kerületbe még áltisis kisfiúként. A 80-as évek közepét, végét írjuk ekkor. Álltunk az öltöző előtt, vártuk az edzőt, hogy beszélhessen vele anyu. Ekkor kirobbant onnan egy velem egykorú srác, válogatott káromkodásokkal kísérve. Pedagógus anyukámból előjött a szakma és csak annyit dörmögött maga elé, hogy „Na focista biztos, hogy nem leszel!” azzal nyakon fogott és elindultunk haza. Megnyugtatásul, a TVE nem vesztett sokat azzal, hogy nem lettem futballista. Végül a kajaknál kötöttem ki és a Honvéd sportolója lettem, ahol a kajakozás mellett azért káromkodni is megtanultam.

TVE: Sokan kiemelik különböző interjúkban, nyilatkozatokban a Kerület remek hangulatát, azt a családias légkört, ami mindig is körülvette a klubot. Mit jelent számodra a Kerület-életérzés?


FG: Ki kell jönni egy meccsre és az ember rögtön megtudja, hogy mit is jelent ez az érzés. De mondok jobbat! Csak töltsön el valaki pár órát akkor a sporttelepen, amikor zajlanak az edzések a focipályákon, a rekortánon, vagy éppen a medencében. Figyelje a gyerekeket, kicsiktől egészen a kamaszokig, nézze végig a tréningeket, hallgassa az edzőinket, hogyan foglalkoznak ezekkel a fiatal sportolókkal. Nem vagyok itt régóta, de az a délutáni hangulat rögtön megfogott, az valóban magával ragadó.


TVE: A közönség a televíziós munkáidból is ismerhet téged, hiszen 17 éve dolgozol az Eurosport kommentátoraként és újságírójaként, számtalan nagy eseményről közvetíthettél már. Honnan jött a sport szeretete és milyen szerepet tölt be az életedben a sport, a sportmédia?


FG: Gyerekkorom óta sportolok, nem tudom milyen az, hogy nem sportolni. Engem leginkább a sport kapcsol ki, az tart mentálisan jó állapotban. Versenyszerűen kajakoztam, de középiskolásként befejeztem. Ez egy örök szerelem, a mai napig evezek. De teniszeztem, kosárlabdáztam és azért a foci sem maradt ki végül. Naponta sportolok, de van, hogy kipróbálok valami újat, mint mondjuk a kick-box, vagy éppen az országúti kerékpározás, ami a magyarországi Giro-rajtnak köszönhetően szippantott be. Az Eurosport előtt a Nap TV-ben dolgoztam igazából az indított el ezen a pályán, de az Eurosportnál teljesedett ki a pályafutásom. Tizenhét éve dolgozom ott és többségében azokkal, akikkel elkezdtem, szóval mondhatjuk, hogy a Kerülethez hasonlóan egy családias légkörben dolgozom ott is. Nagyon szeretem, rengeteget köszönhetek az Eurosportnak.TVE: Hogyan kerültél a Kerülethez?


FG: Az Egyesület ügyvezetőjével, Szabó Bencével évtizedek óta ismerjük egymást, figyelemmel követtük, volt, hogy kereszteztük is egymás szakmai útját. Amikor találkoztunk, olyankor szóba került a Kerület, a sport nagy általánosságban és a kommunikáció, illetve annak fontossága is, tisztában voltunk azzal, hogy hasonlóan gondolkodunk erről a témáról. Aztán pár hete Bence és a sportigazgatónk, Juhász Roland egy találkozóra invitált, amelyen vázolták az Egyesület terveit, elmondták, hogy a legfelsőbb vezetői kör is nagyon szeretné, ha a klub a szurkolókat kommunikációs oldalról is megfelelően ki tudná szolgálni. Kíváncsiak voltak arra, hogy én hogyan közelíteném meg ezt a kérdéskört és a legközelebbi találkozó alkalmával vázoltam az elképzeléseimet, amelyek elnyerték Bence és Roli tetszését, ezt követően gyorsan megállapodtunk és elkezdődhetett a munka.


TVE: Mi a pontos feladatköröd és mik az ezzel kapcsolatos céljaid?


FG: Beszámolni mindenről, ami a Kerület életében zajlik. Legyen szó a felnőtt focicsapatról, az OB 1-es női pólócsapatról, vagy ifjú atlétáinkról és labdarúgóinkról, egyszóval az utánpótlásról. Nem egyedül vagyok ebben a történetben, Józsa Kitti kollégámmal visszük ezt a területet. Készülnek meccsbeszámolók, vagy éppen felvezetők meccsekről, eseményekről, rövidhírek, vagy interjúk is. Bemutatunk játékosokat, edzőket, sportvezetőket, megpróbáljuk közelebb hozni őket a szurkolókhoz ezeknek a tartalmaknak a segítségével. De szülőként tudom, hogy mennyire jó visszanézni a gyerekek edzéseit is fotókon, videókon, így ez a fajta tartalomgyártás sem marad el. Látogatom az edzéseket, kicsiktől a legnagyobbakig, megyek focimeccsekre, vagy a pólócsapat felkészülési meccseire. Követjük az ide vonatkozó trendeket, szeretnénk ezen a területen is olyan profizmust mutatni, mint ami elvárt és megszokott a III. kerületi TVE-nél. Érdemes követni a Facebook, vagy Instagram oldalunkat, sőt, már hivatalos TikTok oldala is van a Kerületnek - ezzel a fiatalabb korosztályt próbáljuk elérni – mert tényleg átfogó betekintést nyújtanak a Kerület életébe. Ezeken kívül a sajtóval, az újságíró kollégákkal, a hozzánk látogató klubok képviselőivel, munkatársaival a kapcsolattartás is a feladataim közé tartozik.


TVE: Picit munkatársi, picit szurkolói szemmel: hogyan látod a klub fejlődését és jövőjét?


FG: A klub fejlődése véleményem szerint töretlen. A labdarúgó csapat nagyon népszerű, még akkor is, ha a bentmaradást legutóbb nem sikerült kiharcolni, a feljutásért mindenki mindent megtesz. A Videoton elleni meccs hangulata sokat elárult azért Aczél Zoltán csapatának a népszerűségéről. A női pólócsapat hatalmas fejlődésen ment keresztül, idén a Kupában és a bajnokságban is komoly célokat fogalmaztak meg Lukács Dénesék. Az utánpótlásunk nagyon sikeres, legyen szó a labdarúgókról vagy a vízilabdázókról vagy éppen fiatal atlétáinkról. Nincs olyan hét, hogy ne számolhatnánk be komoly sikerekről utánpótlás szinten. Kiemelt bajnokságokban szerepelnek csapataink többsége, méltán elismert tehetségközpont vagyunk, rengeteg gyerek fordul meg szerencsére nap mint nap a TVE sporttelepén. Ami pedig a jövőt illeti, nos az bizonyára nehezebb lesz, de ezzel minden klub így van. Az energiaválság borzasztó terhet helyez az egyesületekre, nem lesz egyszerű az elkövetkezendő időszak. De biztos vagyok benne, hogy a vezetőség, ahogy eddig is, úgy a jövőben is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország harmadik legrégebben alapított sportklubja a jövőben is be tudja tölteni eddigi szerepét, nevelje a fiatal sportolókat és öregbítse az óbudai sport hírnevét.

bottom of page