top of page
Keresés

Tóth Ádám vezetésével szinte a nulláról épült újra az úszásoktatás a TVE-benDübörög egyesületünkben az úszásoktatás, szinte nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy-egy új gyermek a foglalkozáson. Jelenleg több, mint 100 úszópalánta próbálja elsajátítani a sportág alapjait a TVE-uszodában, pedig nem is olyan régen ez a létszám mindössze 15-20 fő volt. A siker egyik letéteményese Tóth Ádám, aki szívügyének érzi a gyermekek úszásoktatását, szerinte ugyanis minden gyereknek meg kell tanulnia úszni, vízbiztosnak kell lennie.


„Gyerekkorom óta jártam úszni a XI. kerületbe, minden délután a Nyéki Imre uszodába. Eleinte versenyeztem is, aztán inkább csak rekreációs céllal jártam úszni. Középiskola után a TF-re mentem egyetemre, a testnevelő-tanári szakirány mellé választottam az úszóedzőit. Először testnevelő-tanárként képzeltem el az életemet, aztán az úszás lett az igazi szerelem. Azt érzem ez a munka nemcsak számomra, hanem az egész társadalom számára is fontos. Minden gyereknek meg kellene tanulnia úszni Magyarországon, hogy soha ne történhessen tragédia a vizeinkben. Személy szerint ezt tartom a legfontosabbnak a munkám során. Örülök neki, hogy ezt a TVE segítségével tehetem meg.” – beszélt a kezdeti évekről és pályafutása alakulásáról Tóth Ádám, egyesületünk úszóedzője.


Mint mondja, már a kezdetektől fogva úgy érezte, hogy inkább gyermekekkel szeretne foglalkozni. Voltak felnőtt tanítványai is, de a felnőtt úszásoktatás nem vonzotta annyira, ahogy az edzősködés sem, viszont abból nem enged, hogy a felügyelete alá kerülő gyermekeket a lehető legmagasabb szinten megtanítsa úszni. Első ránézésre nem tűnik egy vasmarkú edzőnek, de a laza külső azért csalóka, ha kell és a szükség úgy hozza, akkor azért a kellő keménység sem áll tőle távol.


Kettősség jellemez engem: a gyerekek vevők a lazaságra, de vannak feladatok, amiket kötelezően meg kell csinálniuk. Próbálom elérni a megfelelő arányt: egyrészt legyen meg a teljesítmény, másrészt ne legyen diktatórikus légkör a medencénél. Emiatt szeretnek is járni a gyerekek, nem félnek és nem rettegve jönnek le az uszodába. A pályám során láttam rossz példákat, én nagyon nem szeretnék ilyen lenni. A gyerekek érzik, hogy meg tudják csinálni a feladatokat, így képesek arra, hogy lazaság és fegyelem között különbséget tegyenek.” – ad képet az általa képviselt pedagógiai vonalról a fiatal szakember.


Jelenleg száznál is több lurkó jár a TVE-uszodába úszásoktatásra, ám nem volt ez mindig így, a Covid-járvány természetesen egyesületünket is megrázta, a létszám drasztikusan lecsökkent, szinte a nulláról kellett újraépíteni mindent.„Csak az egyesület tagjai maradtak a Covid után, elenyésző számban, tíz-tizenöt fővel. Aztán ahogy vége volt a járványidőszaknak és jöhettek nem egyesületi tagok is, szépen nőtt a létszám. Hálás ez a szakma, hiszen azt látom, hogy minden szülő arra törekszik, hogy megtanítsa a gyermekét úszni. Szerintem is nagyon fontos, hogy mindenki vízbiztos legyen, megszeresse a vizet és az úszást is. Szerencsénkre a szülők által szájról szájra terjed, hogy szeretnek idejárni a gyerekek, így egyre többen járnak az úszásóráinkra, a mi legnagyobb örömünkre.”


A létszám, amióta visszaállt minden a rendes kerékvágásba folyamatosan nő, szinte nem telik el úgy nap, hogy az úszóprogram csoportjai ne bővüljenek egy-két fővel.

„100 fő fölött vagyunk jelenleg a programban. A tavalyi évhez képest is jóval több gyerekünk van, és még mindig nő ez a szám hónapról, hónapra. Behatároltak a lehetőségeink a vízilabda edzések miatt. Így az úszásoktatást délután 4 órától 5 óráig tudjuk biztosítani. A legideálisabb az lenne, ha 5 órától 6 óráig lehetne még egy csoport, ez formálódik, lehet, hogy lesz ilyen is a következő szezonban. 3 órától 4 óráig is van úszásoktatás, ami inkább magánóra jelleggel működik, mert kevesebben tudnak eljönni az iskola és a dolgozó szülők miatt is.” – adott helyzetjelentést a jelenlegi létszámról és lehetőségekről Tóth Ádám.


Nem csak a program speciális, uszodánk is az, hiszen a TVE-uszoda mélyvizes medencével ellátott, amely első hallásra talán elriaszthatja a szülőket. Edzőnk szerint, azonban ez nem kell, hogy visszatartó erő legyen, a gyerekek hamar megszokják ezt is, ebből még nem nagyon volt probléma.


„Itt jön képbe a pedagógia. Gyerekeket nem szabad elriasztani a sajátos körülmények miatt, hogy mélyvízben tanulnak meg úszni. Hozzá kell szépen fokozatosan szoktatni őket. Egy barátságos légkört kell tudnunk kialakítani nekik, ebben sokat segítenek a már hozzánk járó gyerekek is. Ha az új növendékek látják társaikon, hogy jól érzik magukat a mélyvizes medencében, játszanak, ugrálnak, ennek hatására szerintem gyorsabban megtanulnak úszni. Ráadásul nem tudják a lábukat sem letenni a medence aljára, ezért ez is egy gyorsabb tanulást előidéző sajátosság. Arra nagyon nagy hangsúlyt fektetünk, hogy helyes technikával végezzék a gyakorlatokat a medencében, mert nem tudjuk mi magunk mozgatni a gyerekek testrészeit a vízben, egyedül kell végrehajtaniuk a különböző mozdulatokat.” – beszélt uszodánk sajátosságáról Tóth Ádám.


Miután egyesületünkben úszó szakosztály nincsen, ugyanakkor vízilabda szakosztály igen, adódik a kérdés, hogy van-e átjárás az úszóprogramból a vízilabdásokhoz.„Van átjárás abszolút. Azt látom, hogy nehéz átvinni a lányokat a vízilabdára, pedig nagy szükségünk lenne az utánpótlásra a női OB I-es csapat miatt is. A fiúknál ez hatványozottan könnyebben sikerül, de vannak gyerekek, akik nálunk maradnak és nem szeretnének vízilabdázni. Nekik is kell fejlődési lehetőséget biztosítani. Jó lenne egy kisebb versenyzős csoport, de semmiképpen sem szeretnénk a vízilabda utánpótlástól elvenni a gyerekeket.” – beszélt az úszás és a vízilabda közti átjárásról edzőnk, aki ezt követően bevezetett minket a napi edzésmenetbe is.


„Akiknek nincs meg a vízbiztonságuk, azokkal szárazföldön kezdünk, imitáljuk a mozdulatokat. Fontos a víz megszerettetése, a víz alá merülés az első lépcsőfok, innen kezdődik az oktatás. Addig gyakoroljuk, amíg ez nincs meg. Szerencsére ezen gyorsan túl tudunk lépni. A mélyvízben vannak segédeszközeink, amik segítik a kezdő, úszni még nem tudó gyerekeket a tanulási folyamatban. Ezáltal el tudjuk érni, hogy nekik a vízben az előrehaladással kell csak foglalkozniuk. Amint megérzik és elsajátítják a helyes technikát, fokozatosan tudjuk csökkenteni ezeket a segédeszközöket, amíg egyedül is képesek egy adott feladatra. Általában felváltva gyakoroljuk a különböző elemeit, a gyorsúszásnak, a mellúszásnak és a hátúszásnak. Minden gyermek valamelyik úszásnem tanulásában ügyesebb, tehetségesebb, ezért is alkalmazzuk, hogy forgó rendszerben tanítjuk őket. Így semmiképpen nem unalmas és több sikerélménnyel is párosul a tanulási folyamat. Ha a három úszásnemet sikeresen megtanulták a gyerekek, akkor természetesen bevezetjük őket a legnehezebb pillangóúszásba is. Az úszásnemek mellett természetesen a merülés, a rajtfejes és a bukó forduló megtanulása is része az órának– a komplex úszótudás a cél, a vízilabdára is így szeretnénk átadni a gyerekeket.”


A napi edzések adta feladatok mellett jelenleg az uszodai szakmai stáb gőzerővel dolgozik a nyári tábor megszervezésén, amely minden évben komoly létszámmal kerül megrendezésre.


Ahogy indul a nyári szünet, rögtön kezdődik az úszótábor. Napközis tábor jelleggel működünk: napi két úszás (délelőtt és délután) háromszori étkezéssel, a köztes időszakban ügyességi feladatokkal, labdás és vízi játékokkal, számháborúval színesítjük a napi programot. Idén is lesz kedvezmény az egyesületi tagok számára, de szeretnénk további kedvezményeket is biztosítani a szülőknek, például testvérkedvezményt. Szeretnénk elérni, hogy azok a gyerekek, akikkel nyáron ismerkedünk meg, azok az év közben is hozzánk járjanak sportolni.” – beszélt a nyári tervekről Tóth Ádám.


Ami pedig az úszásoktatás időpontjait illeti: a hét minden napján várjuk szeretettel a gyermekeket, hétfőn, szerdán és pénteken 3 órától és 4 órától, kedden és csütörtökön pedig 4 órától. Az órák 55 percesek, ez 45 perc úszást és 10 perc játékot jelent.

bottom of page