top of page
Keresés

TVE játékosokkal a soraiban szerzett bronzérmet a női junior vízilabda-válogatottTVE játékosokkal a soraiban szerzett bronzérmet a Varga Tamás vezette női junior válogatott a vasárnap lezárult Olimpiai Kupában.


Miközben a Magyar női vízilabda válogatott a trieszti olimpiai selejtezőre készült és teljesítette a célkitűzést, - bravúros győzelmének köszönhetően a házigazda olaszok ellen -, kijutott a tokiói olimpiára, a juniorok sem tétlenkedtek.Hazai környezetben is zajlott a felkészülés, „Olimpiai Kupát” rendezett a Magyar Vízilabda Szövetség, 8 csapat és a Női Junior Válogatott részvételével. A szombati és vasárnapi döntő mérkőzéseket követően négy játékosunk (Pál Anna, Pápai Barbara, Kudella Panna, Hajdú Róza), illetve vezetőedzőnk (Lukács Dénes) is bronzérmet vehettek át Biros Péter utánpótlás szövetségi kapitánytól.


Lukács Dénes vezetőedzőnket kérdeztük.


Milyen céllal indult a torna és hogy született az ötlet a juniorok szerepeltetésére?


Február elején komoly megmérettetés vár a nemzetközi kupában szereplő csapatainkra, ezért fontos volt a válogatottból kimaradó játékosokat is mérkőzésben tartani. A többi klub számára pedig szervesen illeszkedett a torna a felkészülésbe, bár mindenki másképp használta a tapasztalataim szerint. A TVE elsődlegesen a fiatalokkal küzdött ebben a sorozatban, de így is nagyon hasznos volt számunkra.


A junior válogatott szerepeltetését Varga Tamás vezetőedzővel kezdeményeztük, és a szövetség elnöksége elfogadta. Azt hiszem mindenki örült nekünk, mert nagyon jó mérkőzéseket játszottunk, nem mellékesen 24 játékost tudtunk kipróbálni a sorozat alatt.Az utóbbi napokban óriási figyelem összpontosult a női vízilabdára az olimpiai kvalifikáció miatt. Mit lehet tudni a junior csapatról?


Óriási bravúrt hajtottak végre a lányok Triesztben, a házigazda olaszok legyőzésével megváltották a tokiói repülőjegyet. Gratulálunk a csapatnak és a stábnak egyaránt!


Megszoktuk már, hogy a vízilabdától a közvélemény mindig a maximumot várja, ezért már most kell gondolnunk a jövőre is, hiszen 3 év múlva újabb olimpia következik. A rivális csapatokban 2-3 jelenleg junior korú játékos szerepel, nálunk is le kell dolgozni ezt a lemaradást a hosszú távú versenyképességünk megőrzése érdekében. Kicsit több mint egy éve új alapokra helyezte az MVLSZ a női utánpótlás képzést, megkezdődött a munka, igaz nem akadálytalanul az elmaradt világversenyek miatt.


Októberben Junior világbajnokságot rendeznek Izraelben, a felkészülést az Olimpiai Kupa nyitotta számunkra. Nem túl szerencsés a nemzetközi szövetség időpont kijelölése, mert a csapatunk harmada amerikai egyetemeken tanul, ami jelentősen megnehezíti a felkészülésünk utolsó szakaszát, a költségekről nem is beszélve. Eredmény orientáltak vagyunk, ez nem is lehet kérdés, a létező legjobbra törekszünk.


Versenyképesek lehetünk hosszabb távon is női vízilabdában?


Tehetségeink vannak, szakemberképzésünk fejlődik, infrastruktúra pedig egyedülálló Európában. Jelen pillanatban az amerikai egyetemek elszívó erejét kell fékeznünk, mert bármennyire is vezető szerepet tölt be az USA női vízilabdában, ez sajnos a kint tanuló és visszatérő játékosok többségénél nem jelentkezik. A feladatunk tisztán látszik, hazai környezetben kell olyan ösztönző rendszert kidolgoznunk, hogy a válogatott sportolóink magyar egyetemeken tanuljanak és hazai klubokban készüljenek.


A TVE megállapodott az Óbudai Egyetemmel, példaértékű az együttműködésünk. Csapatunk minden játékosa egyetemet végzett, egyetemre jár, vagy oda készül a középiskolai tanulmányait követően. Reményeink szerint, akik a jövőben bennünket választanak is hasonlóan gondolkoznak, mi támogatjuk a tanulás és a sport kapcsolatát.#tve1887 #tvevízilabda #tippmix

bottom of page